”Åsa Mogerud, chef för public affairs På HK Strategies, studsar i sin analys över att den S-ledda regeringen pratar så lite om jobben. Särskilt med en möjlig lågkonjunktur runt hörnet.

Deppigt. Magdalena Andersson avrundar sin pressträff med pessimistiska påståenden om ”avmattning i ekonomin” och ”större oro i omvärlden”. Därefter lägger hon ett ökat arbetsutbud i den andra vågskålen, i ett försök att väga upp. Det är ändå mindre jobbfokus i budgeten än vad vi är vana vid att se från en socialdemokratiskt ledd regering. Målet att ha EUs lägsta arbetslöshet har regeringen gett upp.

Frågan är om förslagen i budgeten kommer räcka för att mota effekterna av en lågkonjunktur i grind? Var finns de ökade intäkterna förutom en ifrågasatt bankskatt som ska täcka försvarets allt mer svårbedömda utgifter?

Stödet till kommuner och regioner är tydligt, särskilt för skolan. Samtidigt ser vi exempelvis ingen satsning på skolbiblioteken trots löfte om detta i regeringsförklaringen i januari i år. Kulturen får lida under politiska prioriteringar. Vi som nation slår oss för bröstet eftersom vi levererar och producerar musik och dataspel som ingen annan. Vi sätter instrument i händerna på våra lågstadiebarn, de sjunger i kör och spelar teater. Kommunernas kulturskoleverksamhet får 100 miljoner men säkerställer det att hela musik- och kultursverige fortsätter att blomma?

Att män och höginkomsttagare gynnas gör givetvis ont på sina ställen och Magdalena Andersson kunde inte heller hålla sig från att betona att värnskattens sorti är ett verk av andra. Samtidigt var det oväntat att hon skulle hålla Miljöpartiet så hårt om ryggen kring förslaget om utvecklingstid.

Med det sagt är den spretiga höstbudgeten en uppenbar produkt av januariavtalet. De inblandade har förhandlat utan läckor och parterna har lyckats klämma in sina hjärtefrågor. Centerpartiet och Liberalerna kan sträcka på ryggen. Det är ett styrkebesked att ro skeppet i hamn.”

Åsa Mogerud, chef för public affairs På HK Strategies.