Det var i måndags som Välfärdens Grupp 8 gick ut och tog strid mot vad de anser vara LOs förslag på vinststopp för företag inom vård, skola och omsorg och förslaget på att tvinga alla att använda sig av särskilda "samhällsbolag".
Snart hörde grundarna av ursprungliga Grupp 8 av sig med motspinn i form av en debattartikel på SVT Debatt, undertecknad av Margareta Garpe, Iréne Matthis, Suzanne Osten, Gunilla Thorgren, Louise Waldén, Ebba Witt-Brattström och Agneta Stark. De kallade Välfärdens Grupp 8 tilltag för "skamligt" och "stöld" och skrev:
 
"Om kvinnliga företagare vill kämpa för vinster på välfärden får de bilda sin egen organisation utan att parasitera på kvinnor som inte delar deras värderingar."
 
Grupp 8 tog också ställning mot vinster i välfärden:
 
"Vi i Grupp 8, liksom majoriteten av Sveriges befolkning, vill ha ett solidariskt samhälle. Då är det viktigt att pengarna används för allas bästa, inte för marknadens vinster."
 
Välfärdens Grupp 8 undrade bland annat varför männen i LO kände sig så hotade av kvinnliga företagare. För att ta udden ur det argumentet, skickar LO ut en kvinna att föra argumenteringen mot Välfärdens Grupp 8. Det är Joa Bergold, utredare på LO, som hör av sig i frågan.

‑ Det är inte alls så frågan kom upp, säger hon, när LO-männens argumentering mot företagarkvinnorna kommer upp.

‑ Det handlar om att ge legitimitet till välfärdstjänster och stoppa utvecklingen mot en oligopolmarknad. Dessutom innehåller inte vårt förslag vinststopp. I samhällbolagen ska det gå att ta ut en vinst motsvarande statslåneräntan plus en procent, med möjlighet att förhandla fram högre marginaler med kommunerna.
 
Joa Bergold poängterar att LO inte vill driva fram ett Alexanderhugg mot de kvinnliga välfärdsföretagarna.

‑ Vi vill vara pragmatiska och flexibla. Vi vill också driva frågan om resurser, den är ju också viktig för en stark bransch.

Välfärdens Grupp 8 undrar varför det ska gå att göra vinst på att sälja en rullstol, men inte på att köra den. Hur ser du på det?
‑ Det går snabbt att veta om rullstolen uppfyller kvalitetskraven. Men forskningen har visat att det är svårt för omsorgen. Det är en annan typ av tjänst, som tar längre tid att utvärdera.