Pecha Kucha är en snabb presentationsform som uppkom i Japan för tio år sedan. Under en Pecha Kucha-presentation får talaren presentera ett ämne med totalt 20 bilder som endast får visas i 20 sekunder. Totalt rör det sig alltså om mikroföreläsningar på ungefär 6,5 minuter.
 
Nu kommer det japanska presentationsformatet till Almedalen när fackförbundet Unionen bjuder in till Pecha Kucha-föreläsningar.
 
– Pecha Kucha är ett snabbt och enkelt sätt att ta till sig ny kunskap. En av Unionens hjärtefrågor är kompetensutveckling och vi vill på ett roligt sätt gestalta det och bjuda på kompetensutveckling. Men det är ju inte enkelt att göra, så vi vill faktiskt erbjuda olika personer som är spännande och som vi tror skulle vara roliga att lyssna på, säger Unionens pr-chef Åsa Märs.
 
Hon tillägger:
 
– Kompetensutveckling kan vara så mycket olika saker. Många tänker att det är en köpt kurs. Men det här är också ett sätt att lära sig på. Genom att presentera saker och ting på det här sättet kan man fördjupa sig och det finns alltid något nytt man kan lära sig.
 
Medverkar gör bland andra Per Schlingmann.
 
– Att vi valde Per Schlingmann beror på att han är person som jobbat mycket med förändring och vi tror att han lärt sig massor genom det, säger Åsa Märs
 
Vad tyckte han om konceptet?
– Han tyckte att det var väldigt roligt. Jag tror att han visste redan vad det var. Han svarade på en gång och sa att han aldrig varit med på det men ville gärna det.
 
Unionens Pecha Kucha-föreläsning är på måndag 1 juli, klockan 12-13, på Hästgatan 10.
 
Förutom Per Schlingmann medverkar också Johan Wendt, mattecentrum, Anna Kain Wyatt, ordförande för Unga hörselskadade, Anton Johansson, it-profil och en av grundarna till Twingly, samt Sofia Modig, KRIS.
 
Samtliga får 6 000 kronor, exklusive moms. Detta för att de, enligt Unionen, också ska ta sig tid att i förväg förbereda sina respektive presentationer.
 
Unionen har också gjort en trailer som kan ses här.