– Poängen var att hålla isär rollerna. Det är ingen hemlighet att jag är anställd på Almega, det har jag varit sedan februari. Men jag hade skrivit debattartikeln i egenskap av tidigare TCO-anställd. Det finns ingen koppling mellan min anställning och artikeln överhuvudtaget.

Dock kan det uppfattas som artikeln är en partsinlaga då Almega och Svenskt Näringsliv är motpart till TCO och LO.

– Jag jobbar med opinionsbildning åt Vårdföretagarna ut mot landstingen. Detta har inget med fackförbunden att göra.

Det kan också tyckas som debattartikeln är vältajmad med tanke på att den borgerliga alliansen som ska regera i ytterligare fyra år har mindre intresse av band mellan Socialdemokraterna och LO och TCO.

– Artikeln har legat på DN Debatt sedan Almedalen. Den har inte blivit publicerad förrän nu. Det är inget beställningsverk från Almega.
Ulf Öfverberg får svidande mothugg från TCOs samhällspolitiska chef Roger Mörtvik. Men står på sig:

– Jag förstår Roger Mörtvik har svårt att parera kritiken i sak när han förstår att mycket i det jag påstår är sant. Och Roger är säkert besviken i dag. Det blev ingen departementspost i en rödgrön-regering.

Ulf Öfverberg håller också fast vid sin åsikt att TCO har alltför starka band med Socialdemokraterna.

– Min tid på TCO fick mig att inse att banden mellan socialdemokratin och TCO och tunga TCO-are var starkare än jag tidigare insett. Få anställda på TCO har inte ett förflutet och en framtid i socialdemokratin. Jag var ett av fåtal undantag, ett borgerligt alibi.

Han berättar om en lunch med en tidigare TCO-anställd:

– Personen karakteriserade banden ungefär så här: ’TCO: s centrala uppgift är att leverera medelklassens röster till socialdemokratin. I de flesta TCO-förbund sitter det ledande klickar av socialdemokrater som ser till att TCO har resurser. Den dag TCO inte är lojala mot socialdemokraterna kommer de se till att centralorganisationen får svårt att leva vidare’.

Sambanden gör avtryck i politiken, enligt Ulf Öfverberg.

– De personella banden mellan Socialdemokraterna och TCO är så starka att utbildningspolitiken är nästan identisk. De flesta anställda på TCO och i synnerhet på dess kommunikations- och samhällspolitiska avdelning är socialdemokrater. Det är bara att räkna efter. Svaren från Roger Mörtvik visar på hur lång väg TCO har att vandra för att renodla det fackliga uppdraget bort från lojaliteten med Socialdemokraterna.