I morgon ska talman Andreas Norlén ta ett nytt snack med alla riksdagspartiernas partiledare utom Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som redan har sagt hur han ser på regeringsbildningen i detta läge.

Ulf Kristersson gav under söndag förmiddag upp försöken att bilda regering. Dock kastar han inte in handduken för gott.

– Jag är fortsatt beredd att bli statsminister, säger han på en presskonferens.

Han fick dock inte nu stöd för sina förslag att antingen låta riksdagen rösta om en Alliansregering med alla fyra partiet eller om en Moderatledd regering som skulle driva Alliansens politik med valfritt antal allianspartier med ombord. Men det tackade Liberalerna och Centerpartiet nej till i går.

Eftersom förutsättningarna att få igenom förslagen nu, har Ulf Kristersson meddelat talmannen Andreas Norlén att han ger upp försöken att bilda regering.

– Det saknas nu förutsättningar, säger Ulf Kristersson.

Andreas Norlén ska nu höra med de andra partiledarna om vem som bör få jobbet att sondera en ny regering. Förstås går uppdraget till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Men Andreas Norlén vill hålla på formalian.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har redan varit ut i medier och förklarat sitt stöd för Stefan Löfven som sonderingsperson.