…gå på Stora annonsördagen? De ser hårda ut, moderatorerna.
 
Programmet, som kallas "Årets mest värdefulla program?", är ett slags facit över hur det ser ut i Kommunikationssverige. Eller en spegel över arrangören Sveriges Annonsörers marknadsföringsplan.
 
Sveriges Annonsörer, som är en intresseförening för företag och organisationer med tunga marknadsföringsbudgetar, ställer den första frågan direkt på morgonen:

"Vad betyder värdefull och hur lönsamt är det?"

 
Det finstämmiga anslaget flyter över till en punkt där moderaten Per Schlingmann ska prata om totalt korrekta steget från "ego till eko". De politiska kommunikationscheferna Nina Wadensjö (s), Per Nilsson (m), Mia Widell (kd) och Emma Rung (mp) ska inte prata om smutsiga politiska kampanjer, utan om reklamens värde för samhället. Vänsterpartiet som går under devisen "Inte till salu", saknas i panelen. En "mentalist" ska lära Sveriges annonsörers medlemmar, typ företag som Coca Cola, McDonalds, Ving, Trygg-Hansa och IBM, att bli kreativa på en halvtimme.
 
Lufthansas marknadschef Alexander Schlaubitz ska berätta om hur det går till när det tyska bolaget ordnar en tävling för svenskar som vill bli tyskar. Räcker det inte med att de köper Scania? Det kommer nog VWs Sverige-vd Sten Forsberg att tala om. Han ska prata om "värdet i att skapa glädje" innan det tyska energibolaget Eons Sverigechef pratar på temat "att ha kul skapar energi". Om jag var plump skulle jag här infoga att Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson varje år förlägger sin julshopping till Lübeck, men det vore lägre än lägst.
 
Vad kan vara mer rätt i dag än att nominera Youtube, Berghs School of Communication och Hyper Island till stora annonsörpriset på en tillställning som försöker handla om så mycket som möjligt som inte har med medlemmarnas dagliga slit med att kränga och dänga, kampanja och mäta, förhandla med webbyrån, mediebyrån, reklambyrån, pr-byrån, crm-byrån, eventbyrån, dm-byrån få till distributionen, klättra top of mind kapa andelar av share of voice, att göra?
Sveriges Annonsörer kanske ändå gör som sina medlemmar, klär in sin produkt med varumärkesvärden som "glädje och roligt", skapar en efterfråga via en skirt målad livsstil och bygger en glassig community som ska vara något att sträva efter och en känsla av att det krävs rentav onaturliga egenskaper och insikter för att kvalificera till jobbet som marknadsförare på ett mellanstort svenskt företag.
 
Avslutar dagen gör tjänstemännens och medelklassens ordförande Eva Nordmark, som inte ska prata om slitet med att ge de fackliga medlemmarna mervärde och nytta utan om att det är "trendigt att vara svensk" trots det massiva inflödet av svenskar som tävlade om att vara tysk i Lufthansas tävling.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion