Jag brukar tänka på tiden som en spiral. En spiral som för oss tillbaka till samma lägen men på en annan nivå. Eller kalla det deja vu.  
 
Första veckan valrörelsen 2014 rasade storbranden i Västmanland, som bjöd oppositionsledaren Stefan Löfven (s) en möjlighet att visa att han höll måttet som statsministerkandidat. Valrörelsen 2018 brinner det också, men på fler håll. Torkan förstör jordbrukarnas skördar och tvingar de till nödslakt. Läget är allvarligare. Cyniskt sett är arenan för att visa statsmanskap större och har en betydligt mer dramatisk scen.  
 
När jag pratar med Stefan Löfven om brändernas inverkan på valrörelsen, säger han att han ”struntar” i valrörelsen fullständigt. Nu ligger allt fokus på att släcka bränderna. Förstås struntprat av statsministern. Han har just hållit en presskonferens där han berättat att regeringen ska avsätta 300 miljoner kronor till att ersätta kommuner för deras brandsläckningskostnader. Den ganska ordinära nyheten hade lätt inrikesminister Morgan Johansson kunnat leverera. Han var dessutom med på presskonferensen. Nu fick Stefan Löfven breda ut sig i riksmedierna om eldningsförbud och om de heroiska insatserna som görs för att släcka bränderna. Möjligen hade statsministern kunnat göra större insatser för att släcka bränderna på annat håll.

Samtidigt på ett jordbruk i Grillby lovade oppositionsledaren Ulf Kristersson (m) stödpaket till jordbrukarna för att visa att han är en man att hålla i när det brinner. Moderaterna anser sig vara ett statsbärande parti och gjorde hemläxan. Partie behöver ta till vara på möjligheterna. Moderaternas valmaskin knarrar en del och reklamen pr-byrån Prime presterar eldas i vissa fall upp, så att säga, innan den knappt ens kommer ut på arenan. Ett exempel är en bannerbild som visar en solkrämstub med Moderaternas logga med copyn ”Skyddar dig mot att bli röd”. Det tog inte lång stund för den förra V-ledaren Lars Ohly att göra sig rolig på Twitter med tweeten: ”Om du vill bli brun”.
 

SD-ledaren Jimmie Åkesson låter inte ett brinnande inland avbryta semestern. Dessutom brukar han gynnas av att låta de andra partierna agera så att han senare kan komma in och säga hur fel de har gjort och haft. Så att säga sitta still i båten medan de andra står upp och slåss/kämpar. ”Men SDs trollfabrik har inte tagit semester”, säger en blytung partistrateg på låt oss säga ett av de statsbärande partierna. Och vad händer om hela båten välter? Då blir även SD-ledaren våt.

En annan deja vu-faktor bjuder den S-märkta Dan Eliasson på. Åter står han i de absoluta händelsernas centrum. Hösten 2017 kulminerar turbulensen kring honom när SR avslöjar att Dan Eliasson som rikspolischef har ignorerat säkerhetsreglerna när polisen lade ut personalsystem på externa it-entreprenad. Både Sverigedemokrater och allians-partier krävde Dan Eliassons avgång och i början av 2018 tvingas han bort så att han inte ska utgöra ett sänkte för Socialdemokraterna under valet 2018.

Nu är han där igen där det brinner som värst som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som redan har blivit ett politiskt slagfält inför valet vad gäller sättet att hantera bränderna. Dan Eliasson har länge haft just Prime som husbyrå och nu får han visa vad hans erfarenheter av konstanta krislägen och sannolikt gedigen och dyrbar kristräning har har lärt honom. Generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan och Rikspolischef och nu gd för MSD.  Dan Eliasson borde ha de bästa förutsättningarna att stå pall för torkans och brändernas kris och kanske kan han rentav bli en tillgång för statsministern i valet.