Boken heter Hatets och illviljans kolportörer och undersöker hur pressdebatten kring näringslivets opinionsbildning utvecklats sedan 40 år tillbaka.
En av poängerna är hur kritiken som riktats mot näringslivets opinionsbildning varit mer eller mindre likartat sedan 1970-talet.
– Det är samma typer av argument som anförs. Det finns ofta en föreställning om att näringslivet plöjer ner enorma mängder pengar i opinionsverksamheten, trots att fackföreningar under vissa perioder lagt ner minst lika mycket på sin opinionsbildning, säger författaren Lars Anders Johansson, som också är projektledare på Timbro.
I boken noterar Lars Anders Johansson dessutom hur just det faktum att näringslivet jobbar med opinionsbildning har uppfattats som kontroversiellt.
– Ett annat återkommande fenomen är också myten om den stora högerkonspirationen, som lrurar i flaggorna och hotar störta hela samhället i fördärvet. Det ritas upp sociogram över den här konspirationen, om hur olika personer känner varandra och hur organisationer finansieras. Men det är ofta illa informerat.
Lars Anders Johansson fortsätter:
– Det är också lite roligt, för det är egentligen samma typ av artikel som återkommer med jämna mellanrum.
Även själva debattklimatet har förändrats mycket under de fyra årtionden som gått.
– På 70-talet, en mer vänsterradikal tid, ansågs det legitim att se på näringslivet på det sättet. Men ledarsidor som i dag jämför exempelvis Timbro med högerextremism tar inte många på allvar.
Lars Anders Johansson tycker att debattklimatet blivit mer balanserat i dag jämfört med för 40 år sedan.
– Det som bara ett fåtal radikala debattörer i dag påstår och spottar ur sig, kunde komma ur munnen på Sveriges sittande statsminister i början av 1980-talet.
Själva titeln hämtar Lars Anders Johansson från ett citat av just Olof Palme, som ska ha beskrivit Svenskt Näringsliv, tidigare SAF, som ”hatets och illviljans kolportörer”.
– Kan du föreställa dig Fredrik Reinfeldt säga samma sak? Det var en mycket mer hatisk ton då, även från ledande politiker. Det kan vara värt att komma ihåg när man säger att debattklimatet blivit mycket hårdare, säger han.
Varför har det ändrats?
– Jag tror det handlar om det är fler röster nu med i debatten. En viss del kan också tillskrivas näringslivets opinionsbildning, som faktiskt bemötte argumenten och påhoppen. På 1970-talet och en bit in på 80-talet ansågs det kontroversiellt för företagare och näringslivsföreträdare att yttra sig i samhällsdebatten, men så är det inte i dag. Det ses ju som en självklarhet nu.
Hur funkar opinionsbildningen i dag, med tanke på den borgerliga regeringen?
– Den har aldrig varit partipolitisk, inte på samma sätt som hos facken med LO som är närmare knutet till socialdemokraterna. Oavsett regeringens partifärg är det viktigt att man förstår företagaren och företagarens villkor. Det är det som varit den röda tråden i opinionsbildningen sedan man började 1971.
Lars Anders Johansson säger att många har haft och har synpunkter på den sittande regeringens förda politik, och menar att det finns utrymme för näringslivsvänlig opinionsbildning.
– Under större delen av den studerade epoken har Sverige varit Socialdemokratiskt styrt, men om man ska döma av diskussionerna som varit mellan finansminister Anders Borg (m) och vissa företrädare för näringslivet under senare år så har det inte alltid varit ljuv musik där heller.
Samtidigt har Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven lyckats framställa sig som mycket mer näringslivsvänlig än hans senaste företrädare.
– Han uttalade ju sig för inte så länge sedan att näringslivet inte är att betrakta som ett särintresse, vilket är intressant med tanke på att Anders Borg sa raka motsatsen, säger Lars Anders Johansson.
Den 14 mars håller Timbro en boklansering och paneldebatt med bland andra Lars Anders Johansson, Peje Emilsson och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, där frågorna diskuteras.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...