I morgon tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända flyktingar. Därmed är ordningen återställd. Det blir som det alltid har varit även om kritikerna kallar det experimentverkstad och menar att de nyanlända inte får det stöd de behöver. Nu tar det i genomsnitt sju år för en flykting att komma i arbete. Med sin reform knockar regeringen Sverigedemokraterna ur riksdagen kanske. Vad ska Åkesson gnälla på nu när flyktingarna ska börja jobba direkt.

Jag kom som flykting till Sverige midsommarafton 1974. Vi var 60-tal personer som plockades till Skåne från två flyktingförläggningar i Italien. På Fridhems folkhögskola i Svalöv utanför Landskrona fick vi 240 timmar undervisning i svenska. Sedan var det dags att börja jobba.I början av september, det vill säga tre månader efter det att jag anlänt till Sverige hade jag fått mitt första jobb: att göra sovsäckar på Nordiska fjäder i Malmö. Ansvaret för flyktingmotagandet låg då på Arbetsmedlingen.

Integrationsministern Erik Ullenhag talar om den största förändringen av integrationspolitiken på 25 år. Och det kan vara så. Men å andra sidan är reformen back to basic och hur sakerna var en gång i tiden på sossarnas tid. Arbetsförmedlingen tar återigen ansvaret för de nyanlända.

Därför tror jag på den nya den reformen som säger att nyanlända ska sättas i arbetet. Alliansregeringen tror inte på att staten eller det offentliga klarar av det utan kopplar in massor av privata företag som ska lotsa de nyanlända i arbetslivet.

På min tid styrde Socialdemokraterna landet och jag fick jobb efter tre månader. Det var arbetsförmedlingen som fixade jobbet åt mig. Antagligen skulle myndigheten klara av det idag också, bara de fick klara politiska direktiv.

Alliansen tror dock inte på att en statlig myndighet som Arbetsförmedlingen kan skaffa jobb åt flyktingar. Företagen ska lockas in i systemmet. För varje fixat jobb som lotsar ordnar ska de belönas med 50 000 kronor.

Men denna reform är viktig ur en annan synpunkt. Perspektivet från att som flykting bli omhändertagen till att ta hand om sig själv.  

Sverigedemokraterna främsta propagandaargument, att flyktingar belastar samhället pengar-gröps ur. Och frågan är om inte Fredrik Reinfeldt knockar Jimmie Åkesson ut från riksdagen. Vad ska Sverigedemokraternas ledare gnälla på nu?

Av Tonchi Percan