Expressens chefredaktör Thomas Mattsson känner sig kränkt av att landets bloggare och twittrare rasar mot Ulf Nilssons krönika. Istället för att be om ursäkt för det oanständiga som trycktes i hans tidning hotar Thomas Mattsson med att sluta föra dialog med sina läsare. Det är dock tomma hot och lösa skott som kommer Thomas från Mattsson.

Det är egentligen märkligt att Expressens chefredaktör inte tar avstånd från åsikter som inte ens längre hör hemma hos Sverigedemokraterna. Partiet försöker lämna den rasbiologiska retoriken bakom sig. Jimmie Åkesson och hans gäng sägs inte längre bekämpa raser eller folkgrupper utan vissa kulturella värderingar.

Ulf Nilsson däremot deklarerar krig mot svenska muslimer. I sin omdebatterade krönika skrev han:
”Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer.

Kort sagt: vi befinner oss i krig, Sverige liksom alla andra europeiska länder (och naturligtvis "den store satan", USA). Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt.”
Thomas Mattsson har ännu inte tagit avstånd från de här raderna. Han ser inte det oanständiga i dessa åsikter som Ulf Nilsson för fram. Thomas Mattssons historielöshet bekymrar mig. Vad kan vi vänta oss i fortsättningen?
Istället för att fördöma Ulf Nilsson verkar Thomas Mattsson mest vara sur och förbannad på folk som skickar protestmejl till honom. Om inte bloggare slutar kampanja mot Expressen tänker Thomas Mattsson sluta föra en dialog om publicistiska beslut med sina läsare. Mattsson framför hotet på sin blogg.
.
.. ”Och det vore synd, för jag – som chefredaktör för en av de största tidningarna och sajterna – tycker det är värdefullt med kontakterna på bloggar och mikrobloggar.”

Jag tror dock att Thomas Mattsson avfyrar lösa skott och kommer med tomma hot. Att sluta föra en pressetisk debatt skulle vara kontraproduktivt för Expressen.

Det trista är Thomas Mattson inte har stake till att erkänna är att tidningen han bossar över begick en publicistisk övertramp. Och att han i egenskap av chefredaktören ångrar det.

Det finns nämligen ingen ursäkt för det oanständiga i Ulf Nilssons krönika. En övertramp är en övertramp.

Av Tonchi Percan