Tjänstemannaförbundens centralorganisation TCO flyttar sin aktivitet ”Kompromisskampen” från Almedalen till fastlandet. Det handlar om att få de politiska ungdomsförbunden att prata ihop sig kring en utmaning.

Normalt brukar TCO köra Kompromisskampen live under Almedalsveckan ungdomsförbundens ledare påhejade av sina medlemmar. Nu håller TCO i stället Kompromisskampen som ett digitalt event med sex ordföranden om deltar: Matilda Ekeblad, Muf, Philip Botström, SSU, David Ling, Grön Ungdom, Henrik Malmrot, Ung Vänster, Ida Alterå, Cuf och Romina Pourmokhtari, Luf

”I år är det femårsjubileum för Kompromisskampen och kompromisser har aldrig varit viktigare än nu. Som så många andra aktörer i dessa tider vill TCO ställa om istället för att ställa in, i den mån det går”, berättar Amanda Florin, pressekreterare på TCO, via mejl.

Vilka är de största förändringarna?
Konceptet är egentligen detsamma, men den stora förändringen är att vi inte har fysisk publik på plats. Vi kommer att försöka hantera den utmaningen digitalt”.

Vilka utmaningar kommer ungdomsförbunden att få?
Det är hemligt fram till någon vecka innan Kompromisskampen. Men det är alltid aktuella och komplexa sakfrågor som ligger på förhandlingsbordet.

Det är ju många ungdomsförbund som har fått nya ordföranden, hur kommer det att påverka Kompromisskampen?
Det kommer säkerligen att gå alldeles utmärkt, Sveriges ungdomsförbund har tidigare år visat sig vara mycket skickliga på att kompromissa. Förhoppningsvis tar de sig an utmaningen med nya ögon och infallsvinklar som kan leda till spännande lösningar istället för låsningar.

juryn som avgör Kompromisskampen
Eva-Lis Sirén, tidigare ordförande Lärarförbundet
Amanda Sokolnicki, politisk redaktör, Dagens Nyheter
Bengt Westerberg, tidigare partiledare Liberalerna

programledare
Petteri Flanagan Karttunen, Kommunikationsansvarig Journalistförbundet