De anlitades i höstas av Berns som under en tid haft demonstranter från Syndikalisterna på plats. Bland annat bolade Pen-klubben av en prisutdelning efter att Berns beskyllts för att ha anlitat papperslösa städare.
– Vi hjälpte Berns att bemöta kritiken och sammanställa material. Deras huvuduppgift är ju inte att bemöta anklagelser från Syndikalisterna, säger Lars-Olof Pettersson.
Han och Willy Silberstein upptäckte att anklagelserna om papperslösa städare inte stämde och bestämde sig för att skriva boken Syndikalisternas nya ansikte.
– Vi vill skapa en debatt och visa hur deras verksamhet och ideologi ser ut. På väldigt lösa boliner drar de i gång konflikter och tvingar företag att betala för att lämnas i fred. Många företag tycker det är billigare att betala än att ta en konflikt.
Lars-Olof Pettersson liknar metoderna med utpressning.
Bland företag som i det tysta har betalat, finns enligt Lars-Olof Pettersson McDonalds, Eniro och städföretaget ISS. Även Systembolaget ska ha drabbats.
– Restaurang Josefina betalade 600 000 kronor när Syndikalisterna hotade med protester. Där blev det bråk bland Syndikalisterna om hur pengarna skulle fördelas, mellan centralorganisationen och de drabbade. Spelföretaget Bonik betalade 100 000 kronor efter att en anställd som sov på jobbet avvecklades enligt reglerna.
Enligt Lars-Olof Pettersson krävde Syndikalisterna som mest 1,4 miljoner kronor av Berns varav två tredjedelar skulle gå till det centrala syndikatet och en tredjedel till städarna.
Det verkar ändå som Syndikalisterna har medlemmar de står upp för?
– De går med i Syndikalisterna när hamnar i problem. Syndikalisterna suger åt sig rättshaverister.
Den första utgåvan av artikeln innehöll ett par felaktiga uppgifter som nu har korrigerats. Dagens Opinion beklagar felaktigheterna.