”Medieutredningen utgår från att medier är felfria och objektiva, samtidigt som att kommunikatörens roll är att vilseleda” skriver Sveriges Kommunikatörer i sitt remissyttrande.
Utredare är journalisten Anette Novak, vars meritlista på Linkedin inte kan sägas översvämmas av jobb i kommunikationsbranschen.
”Utredningens avsaknad av insikt i hur dagens kommunikationsarbete sker är i detta sammanhang särskilt uppenbar”, skriver Sveriges Kommunikatörer och vidare:
”Utredaren uppvisar en tydlig underton som utgår från att kommunikatörens roll är att vilseleda, vilket är felaktigt och synes tyda på en bristande insikt om drivkrafter och funktioner i dagens moderna kommunikations- och mediesamhälle. Utredarens beskrivning av kommunikationsbranschen och kommunikatörer har fått många av våra medlemmar att reagera utifrån att de inte känner igen sig i bilden som utredaren tecknar. Tvärtom är kommunikatörsprofessionen, liksom journalisten, en nödvändig del av ett väl fungerande kommunikationssamhälle”, skriver Sveriges Kommunikatörer.
Organisationen köper inte beskrivningen att det ”finns en motsättning mellan antalet journalister och kommunikatörer” och som enligt utredningen ”kan skada balansen mellan granskare och granskade”.
Sveriges Kommunikatörer anser att utredningen borde ”ha framhållit en objektivare beskrivning av kommunikation och kommunikatörer som grundar sig i verkligheten och forskning”.
Utredaren presenterar utöver det inte stöd för ”påståendet” att kommunikatörernas jobb är att ”kommunicera den önskvärda, tillrättalagda bilden” och att ”paketera ett budskap i fördelaktiga termer”.
”Dessa antaganden baseras inte på fakta eller forskning och saknar förankring i hur kommunikatörer ser på sin roll och hur professionellt kommunikationsarbete i praktiken sker”, skriver Sveriges Kommunikatörer.
Sveriges Kommunikatörer invänder även mot att det skulle vara ”problematiskt att kommunikationsavdelningar kommunicerar direkt till allmänheten och kunder och på det sättet ’rundar medierna’ och undviker kritiska frågor”.
”Vi menar att direkt och snabb kommunikation till både medborgare och kunder är önskvärt. I ett medielandskap som i många fall styrs av nyhetsvärde och klickvänliga rubriker är det bra att organisationer använder egna kanaler där de kan ha en dialog med sina intressenter. Det är även demokratiskt att organisationer kan föra ut sitt budskap ifall de anser att medierapporteringen är felaktig; medier ska inte ha monopol på information”, skriver Sveriges Kommunikatörer och påekar:
”Utredningens beskrivning av public affairs är bristfällig och konspiratorisk. Att en organisation vill förmedla åsikter och information till allmänheten och politiker är inte odemokratiskt utan en viktig del i den svenska samhällsmodellen med dess korporativistiska drag”.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...