Sedan i fredags har Sveriges Byggnadsarbetareförbund, Byggnads, lagt ett varsel om stridsåtgärder.
– Våra fackliga motparter begär högre nivåer än vi kommer fram till i LO-samordningen. Det trots av vi träffat avtal med tjänstesektorns 25 000 personer och de ekonomiska villkoren är minst lika tuffa som i övriga sektorer. Då är byggnadsarbetarna redan de mest välbetalda i LO. Att de ska ha det högsta påslaget är inte etiskt och det ger inte låglöneförbunden möjligheter att komma i fatt, berättade Mats Åkerlind i en intervju i torsdags med Dagens Opinion.
Parterna står ganska långt från varandra, vad gäller lönehöjningar.
– Lönen ska revideras efter exportindustrin. Det är vårt yrkande helt enkelt. Det innebär en ökning på 2,6 procent på 12 månader eller 3,0 procent på 14 månader. Det tycker vi är ett högt märke och egentligen högre än vad som är hållbart för industrins utveckling. Men de hävdar LOs samordningskrav på 3,5 procent.
När det senaste avtalet slöts 2010 skulle det gälla i tre år, med ett undantag för en justering 2012. Det är den som sker nu. Parterna är inte överens om vad som ska diskuteras. Sveriges Byggnadsindustrier anser att det endast är lönejusteringar som ska diskuteras.
– Vi har ett gällande avtal, men vår fackliga motpart vill att även andra frågor ska komma upp på bordet. Om kollektivavtalet ska fortsätta var grunden för den svenska modellen måste man låta treårsperioden löpa ut först. Vi tycker avtal ska hållas.
Ett exempel på frågor som kommit upp igen är arbetsmiljöfrågor.
– Vi motsätter oss inte frågorna men anser att de ska regleras i kollektivavtal. Arbetsmiljöfrågan jobbbar vi stenhårt med varje dag. Det har vi också tagit initiativ till men inte bara för en aktör utan till alla fackföreningar och arbetsgivare i den här sektorn, så att även arbetsledande personal blir involverade. Det här kan inte lösas i en så kort process om avtalsrörelsen.
Enligt Sveriges Byggnadsindustrier vill Byggnads få in ytterligare frågor i förhandlingarna, som semesterersättning och föräldraledighet.
Mats Åkerlind pekar ut internpolitiska strider på Byggnads som den verkliga orsaken att frågorna nu åter hamnar på bordet.
– Det handlar snarare om att en del krafter inom byggnads uttrycker missnöje, men jag tror inte medlemmarna i verkligheten är missnöjda. Byggsektorn har haft en bra utveckling. Missnöjet har lite andra orsaker. Många har sedan tidigare grävt ner sig i skyttegravarna och har varit så konfliktinriktade att de inte kan släppa det sättet att agera.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...