På seminariet, som ordnades av Branschföreningen för onlinespel, BOS, diskuterades frågan om den svenska spelmarknadens framtid.
– Många av branschens aktörer, som vi och Betfair, är verksamma i ett tjugotal länder runt om i hela Europa. För oss är det absolut bästa en eu-central reglering, som regleras i alla länder, sade Magnus Silfverberg, vd på Betsson, om hur han tycker reglerna bör se ut.
 
Förutom Magnus Silfverberg deltog även Erika Janson, från Betfair, Folkpartiets spelpolitiska talesperson Anna Steele samt Thomas Nilsson, ordförande för Spelinstitutet.
 
Men någon eu-gemensam reglering lär dock inte hända. Det ”enda långsiktigt hållbara vägen framåt” enligt Magnus Silfverberg är därför att den svenska spelmarknaden avregleras och där ett licenssystem i stil med det i Danmark införs som släpper in utländska aktörer.
 
Det höll även Erika Janson med om:
– Istället för att bråka borde man samarbeta mycket mer och inse att det här är den enda vägen framåt om vi inte vill gå tillbaka till ett samhälle utan internet och mobiler. Staten borde också utnyttja den kunskap som våra bolag besitter.
 
I publiken satt dessutom Svenska Spels tidigare vd Meg Tivéus, som fick ordet under seminariet.
– Jag är så trött på den här frågeställningen.
 
Hon förklarade att det man ofta glömmer är att det ”kommer och går finansministrar”.
– Vissa är mer kunniga än andra. Men så fort de räknat pengarna från Svenska Spel ändrar de uppfattning och säger att de ska ligga lågt. Man passar sig igenom mandatperioden och tar inte någon ny lagstiftning.
 
Hon menade att Sverige borde omreglera spelmarknaden och att det är ”skandal” att det inte skett än.
– Man kommer få minst lika mycket intäkter som Danmark, och de pengarna kan man sedan disponera till idrottsrörelsen eller kultur eller vad man vill.
 
Samtidigt ifrågasatte hon att spelfrågan överhuvudtaget ligger under finansdepartementet.
– Men det har med intäkterna att göra. I grunden kan den lika gärna ligga under socialdepartementet, där Systembolaget i dag finns. Det är en inkonsekvens.
 
En stor del av seminariet handlade också om aktörernas ansvar gentemot spelmissbruk, där de närvarande spelbolagen hävdade att de redan i dag tar ansvar genom förebyggande åtgärder.
 
Bolagen påminde också om att de i dag är hårt reglerade i andra länder, som Danmark, som ställer krav på att ta spelansvar.
– Vi tillhandahåller i dag verktyg för spelarna, genom exempelvis limits och att stänga av sig själv från spelsajter, förklarade Magnus Silfverberg.
 
Erika Janson fyller i:
– I Sverige är det extremt luddigt vilket ansvar man ska ta, men i de länder som vi har licens är vi hårt reglerade och vet vad vi måste göra och inte får göra.
 
Frågan är särskilt het nu efter en rapport från Riksrevisionen i förra veckan där regeringens spelpolitik sågades. Som Dagens Opinion tidigare berättat kritiserade myndigheten dels Svenska Spel för att vara för ineffektiva, dels hur tillstånden ges.
 
Claes Norgren gjorde ett kort inspel på seminariet där han förklarade vad som nu sker med rapporten:
– Den har nu gått på remiss till regeringen, som någon gång i höst ska vara på de problem vi identifierat.
 
Enligt Anna Steele, kommer rapporten att ”vara riktgivande för hur” regeringen landar i frågan. Hon medger också att de ”sneglat” på den danska modellen.