Elbranschen har ett förtroendeproblem och kunderna har en vag uppfattning om vad de får för pengarna på elräkningen.
"Elens dag" ska lysa upp i mörkret i morgon.
 
– Många företeelser har sina dagar. Vi tycker elen verkligen förtjänar sin dag. Det finns få saker som påverkar oss så mycket som vi tänker så lite på. Elen ger så mycket positivt som vi tar för givet, säger Malin Thorsén, projektledare på Svensk Energi.
 
Hur ska ni fira elens dag?
– Idén dök upp för inte så länge sedan i vårt kommunikationsråd. Så vi tänkte smyga i gång och bygga ut efter hand med tävlingar, seminarier och öppna hus.

Hur gör ni för att väcka uppmärksamhet?
– Vi skickar ut ett pressmeddelande och i övrigt använder vi oss av våra sociala medier och webbplatser.

Använder ni pr-byrå?
– Faktiskt inte. Det är helt på eget bevåg.

Vad hoppas ni åstadkomma?
– Att man åtminstone någon gång under året funderar på vilken roll elen spelar för våra moderna och bekväma liv.
 
Kanelbullen och ostkakan har ju konkurrens från andra maträtter och kanske behöver egna dagar just därför. Men elen är ju knappast konkurrensutsatt?
– I branschen har vi varit dåliga på att visa värdet och vikten av el. Kunderna tycker el är lika självklar som luft och vatten. Vi gör det inte för att sälja mer el men för att kunderna ska uppskatta elen.

Vill ni höja elpriserna?
– Nej, det finns inte i planen. Priser sätts på en börs och marknad. Det har vi inga planer att ändra på. Men det är ingen hemlighet att elbranschen har haft ett förtroendeproblem och att kunderna har en diffus bild över vad de får för pengarna.

Vad ska ni bjuda på, en kilowattimme, kanske?
– Bra fråga. I å smyger vi igång det och sätter i gång tankarna hos medlemmarna. Jag kan mycket väl tänka mig att vi bjuder på kunskaper och öppnar verksamheterna bland medlemsföretagen och visar vad som händer bakom eluttaget.