Plötsligt äntrar han scenen för en huvudroll. Han Som Brukar hålla låg profil. Nu är Göran Persson överallt, så mycket att det nästan är svårt att avgöra vem som egentligen leder Socialdemokraterna. Så bländade att ingen ställer frågan om varför han, lobbyisten på JKL, äntrar scenen just nu och för vems räkning.
Synkas Göran Perssons körschema med den politiska verkligheten, kan en del mönster skönjas.
2 december
• Sverigedemokraterna röstar på Alliansens budget. Regeringens budget faller.
• Statsminister Stefan Löfven (s) kallar in Alliansens partiledare på kvällen i ett försök att lösa regeringskrisen. Blir nobbad. Lägger skulden på Alliansen.
5 december
• Finansminister Magdalena Andersson (s) kallar Sverigedemokraterna ett "nyfascistiskt parti" i en intervju med politikernas rikskanal TT.
• Stefan Löfven bokas till Skavlan, varnar för Sverigedemokraterna, pratar om en ny politisk karta, säger att han är besviken på Alliansen som inte vill diskutera med honom. Får motfråga från Fredrik Skavlan om "gott politiskt hantverk". John Cleese kommer så småningom in och lättar upp stämningen.
6 december
• Stefan Löfven kallar Sverigedemokraterna ett "nyfascistiskt parti" på DN Debatt.
• Göran Persson går ut på borgerlighetens hemmaarena Expressen och säger att det var rätt att utlysa nyval, men fel att gå till val med Miljöpartiet. Slår fast att Moderaterna eller Socialdemokraterna kommer att få ansvaret att lösa den besvärliga regeringssituationen.
9 december
• Göran Persson deltar i paneldebatt hos sin arbetsgivare JKL, lanserar tesen att Förbifarten och Bromma är troféer erövrade av Miljöpartiet, men nu används av oppositionen som vapen mot regeringen. Presenterar förslag på hur Förbifarten kan elimineras som politisk fråga genom att låta den finansieras av riket istället för Stockholm.
• Anna Kinberg Batra presenteras som enda kandidat till Moderaternas nya partiledare.
• Göran Persson är med och avtäcker byst av honom själv riksdagen, säger till TT: "Rätt av Stefan Löfven att avisera extra val efter budgetförlusten".
11 december
• LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson går ut i Dagens Nyheter med krav på att Socialdemokraterna inte ska gå till val med Miljöpartiet.
14 december
• Göran Persson går ut i Agenda med att Stefan Löfven borde skrota traineejobben. Presenterar tesen att Socialdemokraterna borde samarbeta med Moderaterna istället för Centerpartiet och Folkpartiet som ligger längre ut till höger än Moderaterna i dag. Statsfinansierade Agenda gör massiv pr för Göran Perssons insats före sändning och mediegenomslaget blir massivt som det bara kan bli en nyhetsfattig söndag, tredje advent.
15 september
• Regeringen håller presskonferens efter sammanträdet på Harpsund utan att släppa minsta nyhet, men Miljöpartiet och Socialdemokraterna visar upp sig tillsammans, Stefan Löfven attackerar Alliansen för "exempellös ansvarslöshet".
körschemat visar att
• Göran Persson har valt en medveten mediestrategi. Han har jobbat för att få maximalt mediegenomslag.
• Han har nått ut med sina budskap på ett sätt som gör att alla med inflytande måste relatera till hans förslag och teser.
• Göran Persson jobbar/lobbar samordnat med Socialdemokraterna. Inte någon gång har han blivit ifrågasatt av någon av partiets toppföreträdare.
• Han jobbar sannolikt på uppdrag från partiet. Göran Persson tillhör den gamla skolan och vill inte lägga sig i sin efterträdares jobb. Han låg också lågt under hela valrörelsen. Göran Persson uppträder alltså planerat, sanktionerat och genomtänkt. Och detta under en period då hans främsta arbetsgivare JKL har haft en tuff tid och misslyckats med att försvara sin uppdragsgivare, Industrivärldens ordförande Sverker Martin-Löf, mot rapporteringen om vidlyftiga resor i privatjetplan hos portföljbolaget SCA.
Givet allt detta, är det uppenbart att Göran Persson har en agenda och det för Socialdemokraternas räkning.
sannolikt finns på agendan att
• Skicka upp testballonger för att se hur de tas emot och lobba in nya resonemang, som förslaget att göra Förbifarten till riksangelägenhet, att Folkpartiet och Centerpartiet ligger till höger om Moderaterna.
• Framföra obehagliga sanningar som skulle smutsa ner Stefan Löfven och få honom att se ut som en antidemokrat, som att Förbifarten måste göras till en icke-fråga omgående och att det är fel att gå till val med Miljöpartiet.
• Marginalisera småpartierna, genom att slå fast att det är Moderaternas eller Socialdemokraternas uppgift att bilda regering i ett nationellt krisläge. Det driver väljarna mot mitten, inte minst från partier som Feministiskt Initiativ.
• Minska ytorna för Anna Kinberg Batra genom att i Agenda slå fast att väljarnas högsta önskan är ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.
Funkar då Göran Perssons lobbystrategi? Stefan Löfven står ju där och har trevligt på Harpsund med samma miljöparti som Göran Persson nyss varnade för? Det kan vara lömskare än så. När Göran Persson via sin lobbyinsats pressar väljarna mot mitten och dessutom varnar för Miljöpartiet, kommer gröna väljare att gå till Socialdemokraterna, som då får ett större inflytande vid en eventuellt ny regeringsbildning.
Efter att lobbyisten Göran Persson har föreslagit M-S-samarbetet, får Anna Kinberg Batra frågan i Agenda om hon är intresserad av ett samarbete med Socialdemokraterna. Hon gick i fällan, sa nej rakt av, och blir därmed den politiker i valrörelsen som hindrar väljarnas våta samarbetsdröm att bli möjlig. Samtidigt stärks bilden av en utfryst Stefan Löfven med utsträckt hand. Mumma för S-spinnet.
Men ändå, varför lobbar Göran Persson för Socialdemokraterna? Det kan vara en signal som antyder hur allvarligt läget är för Socialdemokraterna. Moderaterna gjorde en Nya Moderaterna och är bättre rustade för snabba omställningar. Socialdemokraterna har inte förnyat partiet. Det rockar inte och nu riskerar Stefan Löfven att ställa till med ett Håkan Juholt 2.0 och göra Socialdemokraterna till ett ordinärt 20-procentsparti. Det skulle kasta skugga över eftermälet till Göran Perssons tio år som statsminister (s).
Kallar rörelsen? Kallar cashen?
Jag lutar åt det vänstra alternativet. För inte skickar väl JKL fakturor till Sveavägen 68?
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...