De svenska partiledarna ”har exponerats förhållandevis lite i samband med det amerikanska presidentvalet”, enligt en analys från analysföretaget NewsMachine.

NewsMachine har sökt på den svenska partiledarnas förekomst i såväl redaktionella som sociala medier två veckor före och en vecka efter presidentvalet.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven toppar med 160 förekomster, mer än dubbelt så många som C-ledaren Annie Lööf.

Därefter kommer det ”konservativa blocket ledare” Ulf Kristersson (m), Ebba Busch (kd) och Jimmie Åkesson (sd) med runt 40 förekomster vardera.

”Stefan Löfvén skriver i egenskap av statsminister skriver ett par Twitter-inlägg som får ett visst medialt genomslag. Det är dels en kommentar om det pågående valet, dels en gratulation till Joe Biden efter det utannonserade resultatet”, analyserar NewsMachine, som också har en kommentar till tvåan Annie Lööf.

”Hon skickar också sina lyckönskningar till den tillträdande presidenten, vilket leder till en debatt i SvTs Agenda, där hon debatterar utgången av valet med SDs Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Den debatten får dock ganska blygsamma reaktioner i övriga medier”.