Inför journalisterna som har samlats i riskdagens foajé, på väg in till talmannen, passar den hetaste statsministerkandidaten på att hylla Vänsterpartiet. Det kan säga rätt mycket om hur förhandlingarna med V-ledaren Jonas Sjöstedt har gått.

Socialdemokraterna är beroende av att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning. Men efter hårda skrivningar i uppgörelsen med C och L, ville inte Vänsterpartiet släppa fram Stefan Löfven. Nu har Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven träffats och utan att ha fått frågan från journalisterna säger Stefan Löfven:

”Jag vill understryka det jag har sagt, men det är väldigt viktigt, att naturligtvis har vi aldrig betraktat Vänsterpartiet i jämförelse med Sverigedemokraterna. Det är befängt, enligt min uppfattning.”

Stefan Löfven understryker, även detta utan att ha fått en enda fråga, att ”Vänsterpartiet naturligtvis är en integrerad del av riksdagsarbetet”.

Och likaså opåkallat:

”Jag är stolt över det vi har gjort under förra mandatperioden och jag står upp för det. Och Jag tycker att Vänsterpartiet har bidragit till svensk politik, med jämlikhet och rättvisa.”