ST vill att Fredrik Reinfeldt (m) stoppar myndighetsutövning i privat regi
Enligt Fackförbundet ST, som organiserar statligt anställda, lägger myndigheter allt oftare ut uppgifter på privata aktörer
Enligt Fackförbundet ST, som organiserar statligt anställda, lägger myndigheter allt oftare ut uppgifter på privata aktörer. Ett uppmärksammat fall är när Skolverket lät Proffice hantera beredningen av lärarlegitimation, något som regeringen fått massiv kritik för.
Facket anser att anlitandet av privata aktörer riskerar urvattna respekten för myndighetsutövning och vill därför skärpa reglerna.
Begreppet myndighetsutövning bör bättre definieras, skriver fackets avgående ordförande Annette Carnhede och förste vice ordförande Britta Lejon på DN Debatt i dag.
– Tilltron till hela samhällssystemet ligger i att vi har en oväldig statstjänst, befolkad av stats, befolkad av statstjänstemän med särskilda regelverk och lagrum att förhålla sig till, Annette Carnhede.
Hon pekar på skillnaderna mellan att vara offentligt och privat anställd. Bland annat jobbar statligt anställda ytterst på uppdrag av medborgarna.
– Din lojalitet ligger där. Du har en särskild skyldighet att rapportera felaktigheter och brister. Däremot har privatanställda ett annat regelverk, med lojaliteten hos det företaget. De riskerar till och meduppsägning om de framför den kritik som statstjänstemän är skyldiga att framföra.
I debattartikeln framför facket följande krav:
• Myndighetsutövning inom staten bör endast utföras av statstjänstemän som genom utbildning och erfarenhet har byggt upp kompetens inom området.
• Staten ska upphöra att använda privat anställda för myndighetsutövning tills dess att det finns en glasklar reglering kring vilka arbetsuppgifter som är att anse som myndighetsutövning.
• Meddelarskydd ska omfatta alla som arbetar i en verksamhet som finansieras med offentliga medel oavsett vem de är anställda av.
Utspelet kommer lagom till fackets kongress i dag, där bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt (m) är inbjuden att tala.
– Han kommer naturligtvis att prata om just detta, och jag kommer att ställa frågor, säger Annette Carnhede.
På kongressen lämnar facket dessutom över en rapport på ämnet till Fredrik Reinfeldt.
– Vi vill att regeringen tar tagi i det här, och utreder vad som ligger i begreppet myndighetsutövning. För det finns en viss osäkerhet, och till dess vill vi att Fredrik Reinfeldt ger statliga myndigheter uppdraget att inte använda sig av privata anställda.
Hur statsministerns ställer sig inför ett sådant krav är osäkert.
– Men de har tillsatt en utredning att öppna upp för insyn i privata bolag som utför tjänster för kommuner, men inte något motsvarande på den statliga sidan. Och det tycker vi är anmärkningsvärt.
Även socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och Moderaternas valstrateg Per Schlingmann kommer för att diskutera bland annat myndighetsutövning på entreprenad.
Dessutom kommer arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m), som ska prata om hot och våld på jobbet, tillsammans med Almegas vd Jonas Milton och Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson.
För Annette Carnhede är det också den sista kongressen hon gör som ordförande. På frågan om hon är nöjd över sin tid svarar hon att hon utfört mycket.
– Vi har tagit rätt många steg i rätt riktning, och ökat vår närvaro ute på arbetsplatserna. Det är viktigt i dag. Det känns bra, för min del är jag färdig.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.