– Det känns kul och det ska bli jättespännande. Det är en stor chans för mig att få vara med och påverka i samhällsdebatten, säger han.
 
Robert Boije har jobbat med samhällsekonomiska frågor i mer än 15 år. Med nationalekonomi som grund har han tidigare varit på bland annat Finansdepartementet och Riksbanken och har haft flera chefsbefattningar.
 
Sedan i februari i år jobbar han som chefekonom på Finansinspektionen, ett jobb han nu alltså lämnar för att gå till Saco där han efterträder Gunnar Wetterberg som samhällspolitisk chef.
 
– Det var ett svårt beslut eftersom jag varit på Finansinspektionen så kort tid. Jag går från ett bra jobb till ett annat bra jobb. Men jag har alltid drömt om att få jobba med bredare samhällsfrågor i en partipolitiskt obunden organisation där jag kan vara med och påverka samhällsdebatten. Den chansen får jag nu på Saco, säger han.
 
Vilka frågor ser du som viktigast framöver på Saco?
– Jag har bestämt mig för att inte kommentera det innan jag tillträder tjänsten. Jag vill först ha en diskussion med alla kvalificerade kollegor på samhällspolitiska avdelningen. Men några frågor som jag funderat mycket kring är skattesystemets utformning, pensionssystemet och hur man ska finansiera välfärden på lång sikt, i takt med att antalet äldre ökar.
 
Vad blir din lön?
– 96 000 kronor. Det är en mycket bra lön, men det var inte lönen som gjorde att jag bytte jobb, utan innehållet i jobbet.