Ulrika Westerlund var själv med i 17 seminarier och gick i paraden i går. Intresset kring årets Pride var ovanligt stort.
– Det kan bero på att många är medvetna om att Pride gick ekonomiskt dåligt förra året och ville komma och betala för inträdet, vilket man inte gjorde förra året. Många har nämnt att de ville komma och visa att Pride är viktigt.
RFSL lägger mer krut på Pride än Almedalsveckan.
– Vi har alltid satsat mer på Pride än Almedalen. Sedan knappt tio år har vi tänkt att Almedalen är en plats där vi också borde vara. Det har inte alls varit självklart för oss. Det är svårt för små organisationer att hävda sig där mot alla partier och företag som har stora resurser till att göra pr.
Också politikernas intresse för Pride var stort i år.
– Sedan 1998 har Pride och seminariecentret Pride House växt varje år. Man kan gå på seminarier där hela dagarna och Pride har blivit något av en Almedalsvecka för de besökare som är intresserade av det. Det är många politiker som är medvetna om det. Många hbt-personer är också politiskt intresserade och det finns ett intresse bland politikerna att debattera med dem.
Pride har de senaste två valåren 2006 och 2010 ordnat partiledardebatt. Under mellanvalåren bjuds nya partiledare systematiskt in. I år kom Stefan Löfven (s) och Jonas Sjöstedt (v). Från regeringen kom biståndsminister Gunilla Carlsson (m) och EU-minister Birgitta Ohlsson (fp).
Politikernas intresse göds av mediernas ökade intresse för Pride.
– Det finns ett sug efter hbt-relaterade nyheter under veckan. Man behöver inte ens vara på Pride för att lyckas få ut inlägg om hbt.
Ett exempel är Centerpartiets ledare Annie Lööf, som hade tid att gå i paraden men inte kunde delta i något seminarium. Hon kom med ett kontroversiellt utspel om att häva blodgivningskarantänen för män som har sex med män, ett förslag som omedelbart sågades av RFSL.
– Utspelet var vi väl mest förundrade över. Men det är ett exempel på att det är en stor efterfrågan på nyhetsmaterial under Pride, säger Ulrika Westerlund.
I år kanske Pride fick ännu större plats i de allmänna medierna.
– Det har ringt enormt mycket från medierna under veckan. Det behöver inte alls handla om Pride. Men eftersom Pride pågår vill även lokaltidningarna skriva om vad som helst som har med hbt att göra. Nu, efter 15 år, har medierna börjat arbeta efter den logiken. Vi tycker det är bra. Vi vill ju driva våra frågor och det är ett tillfälle för oss.
Vad tycker ni om det politiska intresset för Pride?
– Det är bra att Pride nu är en så stor arena att vi kan bjuda in de största partiernas ledare, som Stefan Löfven. Då har han gjort samma analys som oss och tycker att hbt och Pride är relevant. Vi fick ett tillfälle att fråga honom om hur han såg på informationsplikten förhiv-positiva. Han sa att han höll fast vid Mona Sahlins linje från 2010.
Finns det inte en risk för en Pride-populism bland politikerna?
– Det beror på vad man gör av det. Om Stefan Löfven säger att de ska ta initiativ till en översyn av lagen som berör asylsökande, följer vi upp det med våra kontakter under resten av året och ser om det inträffar.
Hur skiljer sig partiernas intresse för Pride?
– Nästan alla partier är ju där. Sverigedemokraterna är det inte. Inom Moderaterna är intresset lite splittrat. Inom Kristdemokraterna verkar det väldigt splittrat. där har vi sett flera engagerade politiker som driver på, som Caroline Szyber, som var här i år. samtidigt skriver deras ungdomsförbund, KDU, en debattartikel om att Pride motverkar sitt syfte, så de verkar ha en hård intern debatt.
Vilka politiker borde ha varit på Pride?
– Erik Ullenhag borde varit där. Han är ju hbt-minister. Han kom inteförra året heller. Men hans stab har lovat att han kommer nästa år. Så vi hoppas han håller löftet. Som socialminister med frågor som hiv-preventionen i portföljen, saknade vi så klart Göran Hägglund (kd). Jag vet inte varför han inte kom.
Statsministern?
– Vi hade bjudit in honom så klart. Men vi räknar inte med att allapartiledare och statsministrar kan komma varje gång.
Är det inte tämligen riskfritt för en politiker att bli associerad med Pride, det lär ju inte kosta några väljarförluster?
– Jag tror inte man förlorar väljare på att visa att man tycker atthbt-personers mänskliga rättigheter ska respekteras. Men det finns kontroversiella politiska åtaganden som inte är valvinnare. När Mona Sahlin år 2010 sa att sossarna var för att ta bort informationsplikten för hiv-poisitiva, så var det inte direkt en valvinnarfråga. Det startades snart en Facebookgrupp för ’Vi som inte vill ha aids tack vare sossarna’.
Håller politikerna på att ta över Pride?
– Mitt svar skulle bli nej. Sedan kan man alltid diskutera hur mixenska bli så intressant som möjligt för Prides besökare. Det är en festivalpark så det ska vara en kul mix av affärer, organisationer, företag, restauranger och partier.
Hur kommer Pride att utvecklas?
– En organisation som har hållit ihop i 15 år är något unikt i den internationella Priderörelsen, även om det ibland är hetsiga diskussioner. Så jag tror konceptet kommer att fortsätta att fungera. Just nu hoppas alla att det har gått bra ekonomiskt.
Kommer Pride att breddas?
– I år fick ju begreppet hbt en bokstav till, Q, Vi köra själva med hbtq, det är ofta de yngre som vill kalla sig queer.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.