Organisationen Republikanska föreningen, som opinionsbildar för att avskaffa kungahuset, ska släppa en kortlek där de klädda korten visar förslag på. Dagens Opinion har listan.

Republikanska föreningen har samlat in drygt 63 000 konor för att kunna producera en ”republikansk kortlek, helt befriad från den traditionellt monarkistiska symboliken”. Kortleken ska distribueras i dagarna.

Knekt, dam och kung ska bytas ut i kortleken och ersättas av tolv svenskar som, Republikanska föreningen tycker är lämpliga statschefer.

”Vi tar till att börja med fram 1 000 kortlekar. Kortleken skickas till opinionsbildare och till de medlemmar som finansierat tryckningen. Kortlekarna ska även säljas i vår webbutik”, smsar Magnus Simonsson, generalsekreterare på Republikanska föreningen.

Vad vill ni uppnå?

”Kortleken är ett lättsamt och kul sätt att få människor att tänka till och inse att en demokratiskt tillsatt statschef är möjligt även i Sverige. Den ska användas som en vanlig kortlek, men saknar den traditionellt monarkistiska symboliken”.

Republikanska föreningens förslag på statschef
Maria Wetterstrand
Peter Wolodarski
Mia Skäringer
Jonas Gardell
Amineh Kakabaveh
Christer Fuglesang
Carl Bildt
Cecilia Malmström
Jonas Hassen Khemiri
Charlotte Kalla
Kodjo Akolor
Greta Thunberg