Regeringen snabb med Gripen-nyhet – pressen fick tre timmar för miljardaffären
Det rör sig om nästa generations Jas Gripen-plan och kostnaden kan jämföras med det pris Vattenfall fick betala när det köpte upp det nederländska energiföretaget Nuon 2009. Affären gick på omkring 97 miljarder kronor och är den hittills största företagsaffären i Sverige.
Det rör sig om nästa generations Jas Gripen-plan och kostnaden kan jämföras med det pris Vattenfall fick betala när det köpte upp det nederländska energiföretaget Nuon 2009. Affären gick på omkring 97 miljarder kronor och är den hittills största företagsaffären i Sverige.
En förutsättning för att köpet av Jas-planen skulle kunna genomföras var att ett annat land också deltar i affären. I fredags kom Sverige efter en tids förhandlingar överens med Schweiz och redan 10.30 på lördagen höll Karin Enström en presskonferens där hon berättade om beslutet. Detta efter att en pressinbjudan skickats ut strax före klockan åtta i lördags morse.
Det var en hastigt organiserad presskonferens och det är ovanligt att regeringen kallar pressen för statliga investeringar på en lördag, något som oftast är förbehållet statsrådsavgångar och andra, mer akuta, situationer. Även presskonferensen gick undan – Karin Enströms tillkännagivande var avklarat på under 10 minuter.
Varför kom beskedet om Gripensatsningen på lördagsmorgonen?
– Vi är nu i ett läge där vi har fått en bättre bild av kostnaden för nästa generationens JAS Gripen, och i fredags tecknades en överenskommelse med Schweiz att som partners gå vidare att gemensamt anskaffa nästa generations JAS Gripen. Beslutet är också en del av regeringens budgetprocess som just nu pågår, säger Johan Elmberg som är pressekreterare hos försvarsminister Karin Enström.
Är det bråttom att få med sig den schweiziska hemmaopinionen?
– Vi har full respekt för den Schweiziska demokratiska processen i den här frågan, säger Johan Elmberg.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet beskriver Alliansens fyra partiledare ett förändrat säkerhetspolitiskt läge samtidigt som det på många håll – inte minst hos Totalförsvarets forskningsinstitut – talas öppet om ett alltmer aggressivt Ryssland.
Hur har diskussionerna gått kring vilken retorik man ska använda i beskrivningen av Ryssland som potentiell säkerhetsfara?
– Vi utgått från Försvarsmaktens bedömningar av behovet av luftstridsförmåga, säger Johan Elmberg.
Oscar Örum
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.