– Vi är självklart väldigt nöjda med att det kommer långsiktiga spelregler, som vi har tryckt på vikten av i många år, så att vi ska kunna investera i förnybara drivmedel. Att det sker genom reduktionsplikt, som styr mot nyttan med biobränslen, en minskning av utsläpp av växthusgaser, är jätteviktigt för att omställningen ska få den effekt som den syftar, till säger Preems kommunikationschef Helene Samuelsson.
Regeringens förslag tar också upp restprodukten från palmolja, PFAD, som har diskuterats mycket. Preem har sedan de introducerade HVO-diesel i Sverige vart tydliga på att de inte tillverkar HVO från palmolja eller palmoljebaserade råvaror, i stället använt dyrare tallolja en restprodukt från svenska pappersmassabruk vilket huvudkonkurrenten Neste inte har gjort. Så regeringens förslag borde jämna ut konkurrensfördelarna mellan Preem och Neste.
– Vi utvärderar lagförslaget för fullt just nu Det ska ut på remiss och vi vet inte exakt vad det kommer att innebära.
Helene Samuelsson påpekar att HVO kan produceras av en mängd olika råvaror vilket gäller för alla som producerar HVO.
–HVO kan produceras av en mängd vegetabiliska oljor och animaliska fetter. Så lagförslaget gynnar oss inte mer än någon annan. Det är lika för alla. Råvarutillgången är en utmaning, men det pågår mycket forskning och utveckling kring det inte minst i Sverige.
Pr-byrån Westander har hamnat i lätt blåsväder efter att ha blivit kopplad till skövlingar av regnskog för att bereda plats för palmplantager. Detta efter att Westander har hjälpt den finska koncernen Neste med pr-arbetet. Westander anser å sin sida att Preem med sin pr-byrå Diplomat, har kört en hård lobbykampanj mot Nestes version av HVO. En kampanj som mynnade ut i en artikel i söndagens DN, där Helene Samuelsson, fick lägga ut texten om hur PFAD hotar den inhemska drivmedelsråvarona.
– Jag ger gärna en kommunikativ guldstjärna till Preems pr-byrå. De har gjort ett väldigt bra jobb med att komma ut med Preems budskap. Det har varit en intensiv lobbykampanj mot PFAD, säger Patrik Westander.
Men att Preem skulle ha bedrivit en lobbykampanj, förnekar Helene Samuelsson:
– Det får stå för dem (Westander). Det har inte vi sagt, säger hon och lägger till:
– Palmoljedebatten pågår globalt över hela världen. Den har drivits av Greenpeace och Naturskyddsföreningen i många år. Det är ingenting
Preem har drivit direkt och lobbat för. Det är många varumärken i världen som marknadsför sig som palmoljefria.
– Har Preem verkligen inte försökt påverka regeringen att ändra regelverket kring PFAD? Har Preem inte haft några politikerkontakter i frågan? undrar Patrik Westander.
– Det var en konstig fråga. Preem har under många år arbetat för långsiktiga spelregler för hållbara förnybara drivmedel. I syfte för att fortsatt kunna investera i ökad produktion av förnybar bensin och diesel, säger Helene Samuelsson.
Helene Samuelsson påpekar att det har blåst motvind för bränsle baserad på palmolja länge, inte minst i EU.
– 2007 försökte OKQ8 lansera det i Sverige. Då var det Greenpeace som drev en kampanj mot det under devisen Otankbart.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...