– Även om alla talar om enighet i Alliansen är det uppenbart att den interna konkurrensen blir mer kännbar när den gemensamma kakan verkar minska i opinionsmätningar. För Kristdemokraterna handlar det om existensen som riksdagsparti, för Moderaterna rollen som statsbärande parti, säger Henrik Sjöholm, på Sjöholm-Notini.  
 
 Även om det har skett med glimten i ögat har ändå Kristdemokraterna markerat revir, anser Henrik Sjöholm.
– Twitterstormen har sin grund i att ett mindre parti på allvar bitit ifrån. Det verkar ha tagit Moderaterna med överraskning. I sig betyder twitterstormen inget alls, och även den mediala uppmärksamheten har begränsad skada. Den stora risken är att tilltron inom Alliansen får sig ytterligare en törn. Det kan få allvarliga effekter på längre sikt.

Ett hot är att reglerna för hur Alliansens partier samverkar sätts ur spel.

– Om de små partierna inte upplever att Moderaterna håller sig till spelreglerna, vilka incitament har de då att göra det? Mest sannolikt är dock att partiledarna sätter sig ner och försöker reda ut frågan med sikte på ett fortsatt förtroendefullt samarbete. Om inte annat lär det vara nödvändigt för att ha en möjlighet att komma igen inför valet.
 
Fredrik Pallin, är konsult med inriktning på digitala medier på Springtime. Han tror det kommer att krävas nya mediestrategier för politikerna framöver.
– Det här betyder att man som twittrande politiker får tåla att ränna digitalt gatulopp när man gör uttalanden som inte är helt hundra. Det betyder också att man måste lägga till en ny dimension när man bygger sin mediestrategi, där sociala medier inte innebär exakt samma strategi som traditionella medier med skillnad att det är på nätet, utan handlar mer om hur det man säger och gör skapar helt nya dialoger på nätet.
Möjligheten till dialog gör också avsändaren mer sårbar.
– Det man gör på nätet och IRL recenseras i större utsträckning av personer på Twitter och kan, om den sociala medielogiken är rätt, få extremt stor och snabb spridning, säger Fredrik Pallin, som inte tycks förvånad över att Kent Persson väcker uppmärksamhet i de sociala medierna.
– Eftersom Kent själv är aktiv Twittrare har han ett engagerat community på Twitter bestående av både motståndare och vänner. Självklart reagerar de även när han gör uppseendeväckande utspel i traditionella medier.
Brit Stakston, är välkänd twittrare och konsult på JMW, tycker att uppståndelsen kring Kent Persson, visar hur viktigt Twitter blivit för journalisterna.
– Kent Persson har gjort ett uttalande som ses som bevis på det alla journalister letar efter, bevis för att det finns sprickor i Alliansen. Det betyder också att journalister hårdbevakar Twitter och reaktioner där, vilket ännu inte alla opinionsbildare tar tillräcklig hänsyn till.
För allmänheten skapas en mindre fördelaktig bild av Alliansen.
– För den politiskt intresserade allmänheten upplevs det säkerligen att man internt inom Alliansen inte har helt koll på vad de andra gör, vilket det utifrån ser ut som, säger Brit Stakston.