I uppgörelsen ingår nämligen att partierna köper en del av upplagan.
–   Det säger sig självt. Men jag säger inte hur stor del av upplagan köps av partierna, säger Bertil Ekerlid vars affärsidé är att ge ut politikerböcker.
Flera förlag har skapat gräddfil för politiker som ville få ut sina böcker utgivna före Almedalen eller inför årets valrörelse. Produktionstiden trimmas för att tillfredställa partiernas önskemål om att boken ska komma ut någon eller några månader. Vanliga författare kan få vänta över ett år på utgivning.
Men smakar så kostar det. Partierna betalar ett högt pris för gräddfilen och för att få propagandan tryckt hos ett oberoende förlag.
Mona Sahlins bok Möjligheternas land trycktes i 10 000 exemplar. En femtedel av upplagan det vill säga 2 000 köptes av Socialdemokraterna. Socialdemokraternas kassör uppgöer för Expressen/kultur att priset per bok för sahlins bok var 113 kronor. Alltså betalade Socialdemokraterna 226 000 för att Monas bok skulle tryckas på Nordstedts förlag. En summa som råge överskrider produktionskostnaden för Nordstedts förlag.
Ett förlag som specialiserat sig på att ge ut politikernas böcker är Ekerlid. Tidigare i våras gav man ut förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin Uppdrag arbete och nyligen jämställdhetsministern Nyamko Sabunis Det Nya Sverige. Min vision. Min väg.
– Jag är väldigt nöjd med dessa böcker som skapar debatt eftersom de är skrivna av högt uppsatta personer. Därför garanteras de en försäljning förutom den som partierna står för, säger Bertil Ekerlid till Dagens Opinion.
Utgivningen av dessa politikerböcker är villkorad. Partiet som författaren representerar har garanterat förlaget att köpa en del av upplagan så att affären inte går med förlust.
–    Nej, jag vill inte säga hur stor del av upplagan är köpt av Folkpartiet eller av Moderaterna, säger Bertil Ekerlid.

 Ofta är det han själv som söker upp politiker och föreslår dem att komma med en bok. En affäride som hållit i över ett decennium. Ekerlid är ett litet förlag som omsätter över 10 miljoner årligen med 20 tittlar. Det betyder att varje titel omsätter en halvmiljon kronor. En bra siffra med tanke på att produktionskostnader ligger under 100 000 per bok.

 Yoav Bartal pressekreterare och spökskrivare åt Nyamko Sabuni vill inte uppge hur stor del av upplagan är köpt av folkpartiet.
–    Jag hänvisar till förlaget, säger Yoav Bartal.
 Förlaget i sin tur hänvisar till Folkpartiet.
 Av Tonchi Percan