I januari lade Almedalsgeneralen Karin Lindvall en prognos över hur stor hon trodde årets vecka skulle bli som löd: 2 000 evenemang, 20 000 besökare samt 1 000 arrangörer och 800 journalister.
 
Den prognosen tycks nu hålla. Hittills har 2 166 ansökningar kommit in till Almedalsveckan, varav 1 674 vid skrivande stund har godkänts. Även om alla inte godkänns räknar Karin Lindvall ändå med att nå över 2 000-sträcket och därmed öka med över 10 procent jämfört med ifjol.
 
Dessutom väntar hon att ytterligare några till kommer in under helgen för att kunna komma med i programtidningen.
 
– Sedan brukar det också komma in lite efter programtidningsstoppet. Ifjol var det 10 stycken, säger Karin Lindvall.
 
I år fick Almedalsveckan också in flest antal tidiga ansökningar någonsin.
 
Frågorna som avhandlas rör främst sysselsättning, arbetsmarknad och ekonomi men också äldreomsorg, unga och välfärdssystem.
 
– Det är ett typiskt för-valår med typiska valfrågor. Två frågor som blir tydligare är skolfrågor som flera partier tagit som sin och integrationsfrågor, som den senaste månaden kommit upp på dagordningen.
 
Hon tillägger att vi även kommer att se ”en tydlig profilering av partiledarna” som behöver visa upp sig, samtidigt som många småpartier också försöker profilera sig under veckan.
 
Antalet unika arrangörer är i dag runt 800 och närmar sig 1 000 enligt Karin Lindvall.
 
För en bedömning över antalet besökare har Karin Lindvall också varit i kontakt med båt- och flygbolagen.
 
– Flygbolagen har bytt upp till större flygplan och vissa avgångar är redan fulla, så jag antar att de kommer öka sina insatser, vilket de gör när det finns ett stort behov. På båtsidan är det större beläggning i år jämfört med ifjol, med avgångar fullbokade på söndagen.
 
Går det att säga vilka branscher som ökar mest i år?
– Inte än. Men generellt är det kommuner och regioner som ökat mest de senaste åren. Det hänger ihop med SKLs satsning och att kommun- och regionpolitiker har sina frågor under Almedalsveckan.
 
Även gruppen utländska ambassadörer ökar mycket, säger hon vidare.
 
– Det beror på att här har de hela den grupp av människor som de behöver i sina nätverk, säger Karin Lindvall.