Bilden av Fredrik Reinfeldt, som den välförberedde, krackelerar betänkligt. Dagens flyktingmottagande, som tycks vara till en del okontrollerat, har också Fredrik Reinfeldt bidragit till. Samma med försvaret, som nu behöver panikrustas, för att möta hoten från ett allt mer aggressivt Ryssland. Båda sakerna vittnar om brist på förberedelser för det värsta som kan hända.
Bristen på förberedelser repar lacken på Fredrik Reinfeldts landsfadermålning, men spelar också efterträdaren Anna Kinberg Batra i händerna. Anna Kinberg Batra kan gå till val på att skapa ordning och reda i flyktingpolitiken, liksom moderaterna tidigare har vunnit mark på att skapa ordning och reda i statsfinanserna.
Vem har bäst politik i flyktingfrågan? Det borde opinionsinstituten veta. Men gör det inte. Hos TNS Sifo och Novus heter området Invandring och Sverigedemokraterna brukar av de tillfrågande ha den bästa politik för politikområdet. Vad händer om opinionsinstituten skulle fråga om Flyktingfrågan i stället? Vem skulle anses ha bäst politik för den?
Fredrik Reinfeldt hade alla chanser att förbereda Sverige inför dagens situation. Dåvarande partisekreteraren Kent Persson och migrationsministern Tobias Billström (m) tillsatte en arbetsgrupp för att möta väljarnas oro kring flyktingmottagande. När medievindarna började blåsa snålt kring arbetsgruppen, backades den inte upp av Fredrik Reinfeldt. Likaså när Tobias Billström stod på sig och sa att arbetsgruppen hade som syfte att se över "volymerna".  I stället försökte Fredrik Reinfeldt sig på en sista game changer inför valet som såg ut att förloras, genom sitt berömda och internt helt oförberedda sommartal om att svenskarna ska "öppna sina hjärtan" för flyktingarna. Två signaler alltså, Sverige ska vara öppet för flyktingar och volymen får inte diskuteras.

Under valvakan år 2010 gick Moderaterna som tåget. Valvinsten var kassaskåpssäker. Varje gång motståndaren Mona Sahlin gav en kommentar under valvakan flockades de moderata tungviktarna kring tvn på Clarion Sign i Stockholm. Det verkade lite ologiskt. Den stora nyheten var ju Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas oväntade framgång. Inte heller den var Moderaterna förberedda på.

Beteendet kan bero på att moderaterna under Fredrik Reinfeldt alltid har relaterat till och anpassat sig efter socialdemokraterna. Det var egentligen nyckeln till De nya Moderaternas framgångar. Moderaterna blev ett "arbetarparti", moderaterna pratade om vikten av att betala skatt, Ingvar Carlsson var förebilden, inte Gösta Bohman, och med den logiken går det inte att stå för långt från socialdemokraterna i frågor om migration och immigration. Vi pratar år 2010 och den som då vill diskutera hur många flyktingar Sverige kan och ska ta emot, blir tjärad och fjädrad på Nordens största tidning Aftonbladets ledarredaktion, med den rödgröna sidan beredd att ta politiska poäng.

De nya Moderaterna ville till varje pris undvika att hamna där och slöt med Miljöpartiet en uppgörelse om migrationen som sannolikt var liberalare än den skulle ha varit med Socialdemokraterna.

Under Fredrik Reinfeldts tid skapades ingen plan för att hantera EU-migranterna, Sverige öppnade för arbetskraftsinvandring och med en uppgörelse med Miljöpartiet öppnade Moderaterna för ett liberalt mottagande av asylsökande förvisso enligt FNs regler, men till synes utan plan och analys för ett worst-case scenario. Det spelade Sverigedemokraterna i händerna då. Nu är det Anna Kinberg som kan ta positionen som den som får ordning på vad som av många väljare upplevs som ett okontrollerat kaos. Då måste hon ta rejält avstånd från sin företrädare, vilket hon också gjorde i en intervju i Dagens Nyheter i måndags. Sedan någon vecka tillbaka pratar alla siffror och Aftonbladets möjligheter att brunstämpla efter eget tycke och smak har minskat. Det spelar också Anna Kinberg Batra i händerna.
 

Fredrik Reinfeldts mantra om vikten av att förbereda sig tycks ha skramlat tomt genom valrörelsen. Tanken med det var nog mer att förbereda den egna organisationen och allianssamarbetet inför det politiska spelet, än att förbereda landet för kommande utmaningar.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare för Dagens Opinion