Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis kommenterar i sitt medlemsbrev uppgifterna i Svenska Dagbladet om att hon har gått Scanias ärenden vad gäller elektrifieringen av vägnätet och tillsättandet av en ”elektrifieringskommission”.

Nyamko Sabuni skriver:

”Några av er har noterat en artikel i SvD häromdagen, baserad på anonyma källor, som kritiserar och vill rikta misstankar kring att vi lyssnat till näringslivet inför vårt förslag om hur vi bör påskynda omställningen mot fossilfria transporter”.

Nyamko Sabuni berättar också att Liberalerna  är ett ”teknikoptimistiskt parti som sedan länge innehar ståndpunkten att så många transporter som möjligt behöver elektrifieras”, och vidare:

”Som politiker har vi ansvar för att underlätta den omställningen. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för ett konstruktivt samarbete mellan aktörer i näringslivet och relevanta myndigheter inom vilket de tillsammans kan ta fram förslag på lösningar”.

Hon skriver att en elektrifieringskommission i sig inte är lösningen på ”hur elektrifieringen av våra vägar ska gå till utan det är en form för samverkan mellan relevanta aktörer såsom t.ex. Vattenfall, Trafikverket, Volvo, Scania och andra mindre aktörer som utvecklar teknik för framtidens hållbara transporter”.

Nyamko Sabuni skriver: ”Jag beklagar att vårt intresse att lyssna på näringslivet beskrivs i negativa termer”.

Indirekt kommenterar hon även Svenska Dagbladets uppgifter att den förra partiledaren Lars Leijonborg (numera konsult kopplad till Diplomat) och förra partisekreteraren Johan Jakobsson (numera kommunikationsdirektör på Svenskt Näringsliv) har påverkat hennes uppfattningar:

”Jag kommer fortsätta att vara en lyssnande partiledare och ta in reflektioner från såväl partiveteraner som nya medlemmar, näringslivet, organisationer och civilsamhället”.