Expressen har tidigare gått ut med att listan, som det dock ännu inte har fattats slutgiltigt beslut om, toppas av Heléne Fritzon, nuvarande EU-parlamentariker. Hon toppade även listan 2019.

Socialdemokraterna har i dag fem EU-parlamentariker. I topptrion lär ingå Evin Incir, som sitter i EU-parlamentet nu samt den tidigare EU-parlamentarikern och bostadsministern Johan Danielsson, väntas.

Saknas gör däremot de nuvarande EU-parlamentarikerna Carina Ohlsson och Erik Bergkvist. Först på åttonde plats återfinns Erik Bergkvist. Han har, såvitt Dagens Opinions förstår, bestämde sig först för att inte kandidera till EU-valet 2024, men har nu bestämt sig för att ta stid om en plats i EU-parlamentet.  Norrland riskerar likväl att inte få med någon representant i EU-parlamentet.
Detta skapar upprörda känslor i norr:

Andreas Lundgren, kommunpolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Umeå skriver i en blogg hos Västerbotten-Kuriren att det vore ett ”enormt misstag” om ”Erik Bergkvist petas och att norra Sverige ska lämnas utan representation”.

Andreas Lundgren skriver vidare:

”Först har du en regering som inte lyckas välja ut en enda minister som bor norr om Dalälven. Går detta nu igenom och (S) tappar bollen så riskerar över 1 miljon människor stå utan vettig representation i EU och regering”.

Andreas Lundgren lovar att driva opinion ”partiernas missgynnande av norr”. Han skriver att det blir ”att kavla upp ärmarna och skicka ett tydligt meddelande till huvudstaden att nu räcker det med det koloniala synsättet politikerna gång på gång visar upp mot norra Sverige.

Ulf Björk, S-politiker i Region Västerbotten, skriver på Facebook, att Erik Bergkvist har åstadkommit så mycket i EU att han ”skulle kunna vara etta på listan till EU och inte åtta”, och vidare:

”Tobias Baudin (partisekreterare) måste ha gjort ett stort misstag som har presenterat en lista som inte stämmer överens med valberedningens kriterier om att man ska ha kunskap och det har Erik”.

Ulf Björk kräver att listan ändras.

”Partistyrelsen måste ändra på listan och sätta Lo-s representant Johan Danielsson på första plats och som Alternativ Erik Bergkvist och sedan en kvinna så att Erik Bergkvist som var fyra på listan i förra Eu -valet och som gjort ett bra jobb kommer med”.