Det har gått en tid nu sedan Primegate. Hur går dina tankar idag kring den debatt som uppstod om din roll som konsult för Svenskt Näringsliv?
 
– Jag är verkligen inte särskilt nöjd med debatten inom delar av mitt eget parti. Jag har i tjugo års tid argumenterat för en klassisk socialdemokratisk linje, att ekonomisk tillväxt skapar resurser till välfärden. Att debattörer nu försöker få det till att det är ett konsultuppdrag som gör att jag fortsätter driva den linjen tycker jag är svagt. De kan väl ta strid i sak istället för att misskreditera mig, kan jag tycka. Det jag sa i min debattartikel i Aftonbladet före jul gäller naturligtvis fortfarande, nämligen att mina åsikter aldrig varit till salu. Det jag har sålt är kunskaper om hur politik fungerar, vart olika debatter är på väg och hur man mest effektivt kommunicerar.
 
Socialdemokraterna verkar vara bestämda med att utesluta dig ur partiet. Hur känner du inför det?
 
– Att säga att socialdemokraterna vill utesluta mig är en enorm överdrift. Sanningen är att det tycks vara en medlem i Stockholm som önskat få frågan om mitt medlemskap prövad och att ett antal personer i Stockholm bestämde i veckan att skicka detta vidare till partiet centralt. Jag gör samma analys som Lena Mellin i torsdagens Aftonbladet, nämligen att jag blivit ett slagträ i en intern strid inom (s). Det är ju knappast så att socialdemokraterna behöver färre medlemmar i nuläget, de behöver fler.
 
Hur hanterar du processen om din uteslutning, kommer du till exempel att strid för att behålla ditt medlemskap?
 
-Självfallet vänder jag mig emot kravet och är besviken på att vissa partivänner överhuvudtaget medverkar i att driva frågan dessutom utan att fråga mig eller ens delge mig de skäl man anför. Det handlar ju om ett ifrågasättande av ett engagemang som jag vigt stora delar av mitt liv åt. Jag har dock inget intresse att elda på under den pågående falangstriden, tror att den skadar förtroendet för (s). Jag vill hellre försöka bidra till att debatten om partiets framtida inriktning intensifieras och blir mer saklig.
 
Vad innebär ett förlorat medlemskap för dig, personligen?
 
– Den frågan kommer jag att besvara först när och om det blir verklighet vilket jag har mycket svårt att tro. Även om en del använder frågan om mitt medlemskap för att lyfta fram sina egna intressen är jag övertygad om att den demokratiska processen fungerar inom Socialdemokratin och att partiet har förmågan att fatta vettiga beslut.
 
Vad innebär ett förlorat medlemskap yrkesmässigt?
 
– Som sagt var, den frågan kan jag egentligen besvara först om det blir verklighet. Samtidigt vill jag säga att min yrkesidentitet knappast vilar på min partitillhörighet. Politiken är förvisso ett mycket kärt och tidskrävande engagemang, men jag har sedan ganska lång tid min yrkesroll i näringslivet.
 
Hur fungerar dina kontakter med det socialdemokratiska partiet i dag?
 
-Riktigt bra med tanke på tonläget i debatten. Jag känner ett starkt stöd från mina partivänner. De som nu kritiserar mig är till stor del samma människor som kritiserade mig under min tid som SSU-ordförande.
 
Vad är nästa steg i Primegate, kommer byrån att agerar juridiskt mot läckan som släppte affärsinformation om ert uppdrag för Svenskt Näringsliv?
 
– Jag är inte delaktig i den processen och kan inte uttala mig om några detaljer. Sekretess är en förtroendefråga i konsultbranschen och vi ser självklart mycket allvarligt på det inträffade.
 
Hur känns det?
 
– Jag är besviken och givetvis ledsen över att mitt engagemang och min lojalitet ifrågasätts. Det känns inte alls rättvist trots att jag förstår att det handlar om att jag blivit en bricka i ett osympatiskt internt spel. Samtidigt ser jag framåt. Det är som om jag kommit nära mål i ett femmilslopp. Jag är lite trött men jag vet ändå att jag har massa krafter kvar att klara sista sträckan. Jag har så många fantastiska vänner både inom och utom partiet samt mina kollegor som är enormt stöttande, liksom min familj.
 
Om partiet kallar och vill ha dig på en nyckelposition, exempelvis partiledare, hur skulle du se på det?
 
– Haha. Med andra ord är jag inte utesluten då. Jag är på Prime nu och trivs med det.