Jag messar Expressens och Aftonbladets chefredaktörer den enkla frågan: Vad har ni för policy kring att lämna ut bandade intervjuer till tredje part?
 
Frågan kan tyckas lite knäpp en solig tisdag eftermiddag i maj. Svaret borde ju vara till 100 procent givet och i stil med svaret i vändande SMS från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson: "Vi lämnar aldrig ut arbetsmaterial".
 
Den som pratar med medier ska inte behöva riskera att uppgifterna dyker upp i helt andra sammanhang. Medier har ett särskilt ansvar att hantera material försiktigt. Lämna uppgifter till medier eller ställa upp på intervjuer bygger på att personerna som lämnar uppgifter har ett förtroende och kan lita på att de behandlas med varsamhet. Från Aftonbladet dröjer svaret. Det kan vara en tillfällighet. Eller inte.
Aftonbladets reporter Erik Wiman gjorde en intervju pr-byrån Westanders pr-konsult Mikael Persson på temat om byrån kunde hjälpa till med att påverka lagstiftningen med hjälp av lobbying. Intervjun finns i sin helhet tillgänglig på flera andra redaktioner.
Intervjun resulterade i en artikel, som ingår i Aftonbladets granskning av lobbyisterna. Artikeln fick krögaren och lobbyisten Mats Eriksson att flyga i taken. Det kunde nämligen tolkas som om Westander hade lyckats lobba igenom en sänkning av restaurangmomsen för branschorganisationen Visitas räkning.

Mats Eriksson, skrev några ilskna blogginlägg där han ifrågasatte Aftonbladets trovärdighet. Detta var tillräckligt för att Aftonbladets medarbetare skulle mejla över intervjun i sin helhet till Mats Eriksson. Nu har branschtidningen Resumé kommit över ljudfilen och har lyssnat på den. Intervjun Mikael Persson trodde han gjorde för Aftonbladet finns nu på helt annat håll. Mikael Persson säger själv att han blev förvånad och att ingen från Aftonbladet hade frågat honom om det var okej att intervjun lämnades ut. Kanske anser Aftonbladet att en pr-konsult inte förtjänar bättre än så.
 

Tredje part, ja även fjärde part har fått fri tillgång till Aftonbladets arbetsmaterial. Det väcker frågor.
 
* Hur står det till med rutiner och processer på Nordens största dagstidning?
* Hur ska personer som lämnar uppgifter till Aftonbladet kunna vara säkra på att redaktionen hanterar materialet säkert?
* Kan vem som helst som inte gillar en artikel eller vinkel begära ut arbetsmaterialet?
 
Eftersom Jan Helin är något av en nyttig idiot för LO, kanske det är på plats att fundera över när Aftonbladets nästa intervju med Fredrik Reinfeldt (m) dyker upp i sin helhet som råfil hos centralorganisationens kommunikationsavdelning?
 
Ytterligare ett scenario, och det är nog något alla som pratar med medier får räkna med, är att allt som sägs kan spelas in, spridas och delas var som helst. Dock skulle det vara intressant att veta Aftonbladets policy kring detta.
 
Men ännu inget svar.