Statsminister Stefan Löfven (s )sa att Sverige var naivt angående terrorismen. Jag skulle säga att det är naivt att tro att IS-krigare inte skulle finnas bland en halv miljon flyktingar som sedan sommaren har kommit till EU.
 
Sverige har aldrig haft så högt terroristhot.  Den ligger nu på fyra som är näst högsta nivån. Igår greps en misstänkt terrorist, som enligt åklagaren ville utföra ett terroristdåd i Stockholm.
Jag minns kriget i Bosnien på 90-talet. Det var ett blodigt och grymt inbördeskrig. Jag kommer aldrig att glömma dödsskräcken i de unga männens blickar. Och att de inte gillade att kriga. En återkommande fråga  av männen i uniform var:
"Vet du hur jag kommer till Sverige? Krigandet suger."
Sedan i somras pågår en folkvandring i Europa. Den största sedan andra världskriget. Sedan dess har en halv miljon flyktingar kommit till Europa genom att forcera EU-s yttre gräns. Men det finns ingen kontroll över vilka som kom in i EU.
Det är inte så att männen bara flyr från kriget. De var en del av kriget. Jag antar att majoriteten av männen som flyr och kommer till Europa var mobiliserade och var åtminstone en tid en del av kriget.
De flesta som flyr kommer från Syrien och Irak. Där kontrolleras stora delar av territoriet av Daesh (IS). Daesh mobiliserar unga män precis som andra väpnade grupper. Unga män har inget val i krig. Militära grupper som kontrollerar ett territorium mobiliserar alla män i vapenför ålder.
Därför skulle det inte förvåna mig om det bland männen som kommer till Europa fanns flera som har mobiliserats av Daesh. Därmed inte sagt att dessa män delar IS världsåskådning. Tvärtom. Att desertera kan innebära dödsstraff. Men å andra sidan varför skulle inte Daesh smuggla sina krigare till Europa när det inte finns någon ID-kontroll.
Den tidigare chef för österrikiska Säpo Gert-Rene Poli sa i en intervju att säkerhetstjänster utkämpar en blind strid eftersom det inte går att kolla vilka som kommer till Europa.
För honom är det självklart att IS- krigare använder sig av möjligheten att komma till Europa.
Hjärnan bakom terrordådet i Paris Abdelhamid Abbaoud misstänks ha tagit sig i Europa från Syrien till Grekland trots att han var dömd till 20 års fängelse i sin frånvaro. Det tror den franska utrikesministern Laurent Fabius. Terroristen kan ha kommit med flyktingar.
 
Moder Mothama Magid,som Säpo grep på en flyktingförläggning i Boliden igår, var också en del av flyktingströmmen. Han planerade ett terroristbrott i Stockholm enligt åklagaren. En halv miljon flyktingar kom in i Europa sedan i somras. Det skulle vara ett under om det bland dem inte skulle finnas före detta eller nuvarande IS-krigare.
Däremot inte sagt att vi ska stänga våra gränser. Men det ett rimligt krav att myndigheterna vet vilka som kommer in i EU.
 
Tonchi Percan