Ibland synes det som om vi lever våra liv på arkivet något apart från den verklighet som går att följa i tv-sändningar och så kallade hemsidor av nyhetskaraktär. Vi har bråda dagar på arkivet och lysrören brinner alla dygnets timmar varför vi inte ser mycket av dagsljuset. Vår kanslichef hade emellertid fattat beslut om att vi skulle delta i årets Almedalsvecka. Inför vårt första besök på denna politiska marknadsplats funderade vi kollegor i arbetslaget på huruvida vi skulle få bevittna ett maktspel liknande det som syns i den danska tv-serien Borgen. Vi tänkte oss att Visby med sin ringmur måhända kunde utgöra just denna typ av borg.  
 
Men icke så, det närmaste en Borg vi kunde komma de första dagarna var vår minister med hästsvans, vars overhead-presentationer vi har satt ett specialteam på att arkivera. De krakarna får jobba en hel del övertid för att hinna med.
Vi såg fondens Therese gråta ut över sina kollegor hos generalsekreterare Stefan. Vi fick se minister Nyamko Sabuni och Gunilla Carlsson hålla fast vid tv-ankaret Lennart Persson en stormig kväll på en krog vid namn Donners. Det rörde sig om skämtsamma, friska damer som skojade om vem Lennart skulle vara kavaljer åt just denna kväll. Mer törs vi icke förtälja då det icke är dokumenterat enligt vårt reglemente.  Vi noterade att Dagens Nyheters Gunilla Herlitz och Åsa Tillberg i dagarna tre så att säga ”hängde” med de två konsulterna Fefe Andersson och Pär Rooswall. Vi vet dock icke vem som pitchade på vem.
Något till besvikna avvaktade vi ytterligare dagar i hopp om att få se något av Borgens dramaturgi i Visby. Det syntes helt förgäves, då, plötsligen, på kvällen innan den stora ledaren skulle tala, vi i skuggorna på Donners, till fick sist förnimma en skymt av Borgen utspelas. Spelet tornade upp sig och alla tycktes där. Den blonda tabloida reportern Annie Reuterskiöld som liksom jobbade in sig i kretsen av socialdemokratiska spinndoktorer som Odd Guteland och Anne Ekberg rökande sina cigaretter och pratande om ledaren Stefan, men då inte han på fonden, utan på det stora partiet, om vad han skulle säga på talet om att han skulle göra en historisk insats allt medan den socialdemokratiska ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson smidde sena ränker med Landsorganisationens förste vice ordförande Tobias Baudin.  Vi såg den ståtlige Fredrik Kornebäck i yvig hatt med band i exakt samma färg som Anniel Lööfs kjol. Det var då vi kände att vi fick en insyn i Borgen, det här var det verkliga livet utanför arkivet, men innanför murarna, och då, i ljuset av serieblixtarna som varnade för regnet som snart skulle smattra över Visby, då skymtade vi Borgens spinndoktor Kasper Juul kliande sig på den skäggiga hakan på exakt det sätt han gör i den danska tv-serien. ”Nej, det är inte Kasper”, det är Stefan Löfvens pressis (?!) Erik Nises, sade en person i vår omgivning, varvid vi fann för gott att gå hem för att dra upp riktlinjerna för morgondagens arkivering.