Det i sviterna av att den så kallade Kulturprofilen med stark anknytning till Akademien anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier av 18 kvinnor i en granskning av DN. 
 
Initiativtagare till manifestationen var kriminologen Nina Rung, medieprofilen Cissi Wallin och föreläsaren Kristina Wicksell. Talade gjorde bland andra Mona Sahlin och Rossana Dinamarca. 
 
Kritik som har tagits upp kring manifestationen och uppropet #knytblus på Instagram är att ingen egentligen vet allt som har hänt inom alla turer i Svenska Akademien. Mona Sahlin sa i sitt tal att: ”Vi vet vad som pågår för vi är kvinnor.” Hon syftade då till de maktstrukturer som finns även inom politiken och tillade: ”Jag har befunnit mig i maktens korridorer och sett hur makten korrumperar.” 
FIs partiledare Gita Gabavi var på plats och talade, även Centerpartiet och Liberalerna hade talare där från sina respektive kvinnoförbund. Inga statsråd syntes till men tidigare har bland andra Alice Bah Kuhnke (MP) och Mikael Damberg (S) visat sitt stöd för Sara Danius på Instagram genom att bära knytblus.  
 
Elin Nilsson