Finansdepartementet kommer att få en avgörande betydelse för hur väl en regering ledd av Ulf Kristersson kommer att lyckas. En av de första uppgifterna blir att få en budget på plats. Det handlar om att hantera inflation, skenande ränta och priser och samtidigt hålla Sverigedemokraterna på gott humör.

Ulf Kristersson är inte oerfaren, han var Moderaternas finansministerkandidat under den tid Anna Kinberg Batra ledde partiet 2015-2017, men kommer likväll att ha en utmaning i att handplocka ett team som står pall för att sköta landets finanser en oförutsägbar tid.

En given finansminister för en kommande högerregering är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.  Till departementet hör sannolikt även en finansmarknadsminister och där talas det om den välutbildade och erfarna Anna Kinberg Batra, som liksom Elisabeth Svantesson har varit ordförande i Finansutskottet.

Det kan också tänkas att Moderaterna bjuder någon av de andra möjliga regeringspartierna, L och KD, på just denna post. I så fall ligger Liberalernas och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talespersoner Mats Persson respektive Jakob Forssmed. Kristdemokraten Mats Odell vad finansmarknadsminister under Allians-tiden.

Erik Thedéen, tidigare moderat statssekreterare hos finansmarknadsministern, nu generaldirektör på Finansinspektionen och på väg till ett jobb som chef för Riksbanken är ett annat blytungt namn.

Sannolikt finns flera långvägare som tycker att det är dags att få växla upp, Niklas Wykman, andra vice ordförande i skatteutskottet är en sådan. En tung plats på Finansdepartementet, kanske som statssekreterare.

Carolina Lindholm, doktorand i nationalekonomi på IIES vid Stockholms universitetsatt i den i dåvarande finansminister Anders Borgs (M) stab. Hon har även jobbat som Moderaternas budgetchef och är ett namn som nämns kring utnämningarna till finansdepartementet.’

Moderaternas nuvarande budgetchef Johan Paccamonti, har även jobbat som stabschef och har på pappret tunga meriter för ett jobb på ett M-lett finansdepartetement.

Moderaternas chefsekonom Jesper Ahlgren har på sitt cv sju år i finansdepartementet. Nu är frågan om det kan bli fler?

En annan tung statssekreterare-kandidat är Susanne Ackum, idag dekan vid ekonomihögskolan på Linnéuniversitetet, men med nio års erfarenhet från Regeringskansliet.

Ett annat namn som nämns är Björn Olsson, idag rådgivare på banken SEB med en bakgrund som ekonom på Bankföreningen och budgetchef i Malmö. Meriter som skulle komma till pass kring en finansmarknadsminister.