På plats fanns alla namn som nämns som aktuella för regeringen på utrikes- och förvars- och EU-sidan och. I sällskapet som anlände via flyg i fredags återfanns diplomaten och ambassadören Diana Janse, som har jobbat på UD under Carl Bildt och kandiderade för Moderaterna till riksdagen i årets val (2022). Hon nämns som aktuell för roller som både utrikesminister och statssekreterare.

Med i sällskapet var även Helsingfors-ambassadören Nicola Clase och syskonparet Karin Enström (tidigare försvarsminister (m) och Henrik Landerholm. Båda förekommer flitigt i spekulationerna kring politiska toppjobb i UD. Den förra toppdiplomaten Lars Fréden och Rysslandsexperten Anders Åslund, knuten till tankesmedjan Timbro, deltog.

Pusselläggarna fick glitchar i tankebanorna när även författaren, kommunikationskonsulten och Moderaternas förra partisekreterare Per Schlingmann och SDs omtalade partisekreterare och ordförande i justitieutskottet Richard Jomshof siktades samtidigt i Visby.

Veckans Brief har rett ut saken och då framkommer att toppmoderaterna har haft ett årligt utrikespolitiskt möte inom ramen för Jarl Hjalmarson-stiftelsen. Att Per Schlingmann och Richard Jomshof var där samtidigt ska ha varit en slump. Den moderata uppställningen säger ändå något om vilka partiet anser vara viktiga. Och frågan uppstår om inte den utrikespolitiska påläggskalven M-ledamoten Pål Jonson var på plats? Och i så fall varför?