– Lärarnas riksförbund är och kommer att vara mitt liv. Jag har varit aktiv i Lärarnas riksförbund sedan jag var 25 år. Efter så många år i ledande ställning kommer det att bli väldigt tomt, och det kommer att kännas konstigt, säger Metta Fjelkner.
 
Hon lämnar facket den 14 maj på förbundsrådet och ersätts då av förbundets förste vice ordförande Bo Jansson.
 
Att hon skulle avgå har inte varit någon hemlighet. Metta Fjelkner säger att hon redan för ett år sedan i samband med förbundets kongress hade tankar på att sluta.
 
– Men jag blev enhälligt ombedd från alla distrikt att ställa upp ytterligare en mandatperiod, inte minst för att vi skulle gå in i en svår avtalsrörelse. Och när förbundet kallar så känner man ju att det kanske inte är rätt tid att kliva av.
 
I september tecknades ett nytt avtal. Metta Fjelkner säger dock att hon inte ”orkar” med i uppföljningen.
 
– Det är ju en tuff övning, då tycker jag att det är lämpligt att i maj månad, ett år före de diskussionerna, lämna över till min efterträdare och låta honom komma in i arbetet, säger hon.
 
Men hon lämnar inte sfären helt och hållet. Hon kommer fortfarande sitta kvar som vice ordförande för Saco samt i Folksams styrelse.
 
– Det är två tämligen tunga uppdrag som har LR-anknytning. Sedan hoppas jag att det kommer fler spännande uppdrag, men absolut inte lika mycket som det har varit nu.
 
Lärarnas riksförbund har under hennes tid vuxit kraftigt och är i dag uppe i 90 000 medlemmar, något hon tycker är ”hemskt roligt”. Metta Fjelkner listar också en hel del reformer och åtgärder som genomförts under denna period och som hon säger sig vara stolt över.
 
– Det är mycket som är genomfört som vi har varit initiativtagare till och pådrivande i. Vi har drivit lärarlegitimationskrav, nu är den på plats. Vi har drivit på om en ny lärarutbildning, den är på plats. Vi har drivit på om ett nytt betygssystem, det är på plats. Ny gymnasieskola, den är på plats.
 
Däremot finns det fortfarande en hel del kvar att göra, fortsätter hon och syftar på lärarnas löner.
 
– Det är absolut en avgörande fråga för svensk skolas framtid, annars kommer vi inte ha några lärare framöver.
 
Något nytt heltidsjobb blir det inte för Metta Fjelkner. Hon säger att hon istället hoppas på att få kunna ägna mer tid åt familjen, som under hennes 13 år som ordförande bott i Skåne medan hon varit uppe i Stockholm.
 
– Kanske åker vi iväg på en resa. Bor i vårt sommarhus i sommar, utan att man ska behöva åka iväg.
 
Metta Fjelkner, som längtar till sin första lediga sommar på 13 år, tillägger:
 
– Men jag kommer att jobba helhjärtat fram till och med den 14 maj och jag känner mig inte som en lame duck. Det kommer komma fler utspel från mig.