En jämförelse mellan olika länder från pr-byrån JKL Kekst CNC ger den svenska bilden av ett ökat förtroende för regeringen under coronakrisen en törn. Sverige sticker också ut med de skarpaste partilinjerna i gemene mans förtroende för olika institutioner.

JKL Kekst CNC har genomfört undersökningen på sina huvudmarknader, USA, Tyskland, Sverige och Storbritannien. På varje marknad ska 1 000 respondenter ha svarat.

Överlag är svenskarna minst och britterna samt amerikanerna mest oroliga av effekterna av coronakrisen av de fyra undersökta länderna. 37 procent av svenskarna är oroliga för sin egen hälsa jämfört med 55 procent för britterna och 58 procent för amerikanerna.

65 procent av svenskarna oroar sig för ekonomin i landet jämfört med 77 procent för britter och amerikaner.  36 procent av svenskarna oroar sig för sin hushållet egna ekonomi jämfört med 57 procent i USA.

Undersökningen tar också upp hur förtroendet för olika institutioner har ändrats under de senaste två veckorna.

I Tyskland har 23 procent fått ett förbättrat förtroende för regeringen, i Storbritannien har 19 procent. I Sverige ligger siffran på 2 procent och i USA är det negativt, -6 procent.

När det gäller det lokala politiska styret har svenskarna fått ett minskat förtroende på -6 procent medan förtroendet i USA har ökat med 15 procent.

Britternas förtroende för deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten (FHM) har ökat med 44 procent. Mer än dubbelt så mycket som svenskarna om FHM som ligger på 21 procent.

Sverige sticker också ut vad gäller hur finansiella sektorn där förtroendet har minskat med 16 procent, medan det har ökat i USA med 19 procent. I alla länder, mest i Storbritannien och Sverige har förtroendet för medierna försämrats, medan förtroendet för detaljhandeln och framförallt vården har förbättrats.

Sverige sticker också ut för att förtroendet för institutioner i mer än något av de andra undersökta länderna skär genom partilinjerna. 44 procent av Socialdemokraternas sympatisörer har fått ett ökat förtroende för regeringen. Men hos Sverigedemokraternas sympatisör ligger siffran åt helt andra hållet -48 procent. 55 procent av S-sympatisörerna har fått ett ökat förtroende för FHM medan siffran för SD-anhängarna ligger lägre, 22 procent.  Skillnaderna i Sverige mellan partierna är större än mellan republikaner och demokrater i USA.