I går talade statsminister Fredrik Reinfeldts på Norrmalmstorg i Stockholm. I en stor del av talet vädjade Reinfeldt till publikens solidaritet med alla dem som söker till Sverige för skydd och en ny chans i livet bortom krigets fasor. På presskonferensen före talet var ämnet också på tapeten, denna gång nämndes även att kostnaderna för invandringen kommer att öka rejält. Nästa år väntas knappt 100 000 asylsökande vilket gör att reformutrymmet krymper. Läs mer på Dagens Opinion här.
 
Enligt Expressen är Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund “mycket förvånad” över talet. Sverigedemokraterna (SD) ska nu, enligt samma tidning, göra om hela sin valstrategi. Detta är naturligtvis trams. SDs viktigaste fråga sedan partiets födelse har alltid varit minskad invandring. SDs taktik är och har länge varit att driva frågan och få över något av de andra partierna på den invandrakritiska sidan. Så skedde i Danmark och det ledde till att SDs systerparti Dansk folkeparti växte ytterligare.

I Sverige har samtliga partier drivit en stenhård linje mot SD och vägrat lyssna eller samarbete med dem. Det är en tyst överenskommelse mellan partierna att inte släppa Jimmie Åkesson över bron. Fredrik Reinfeldts tal i går låg exakt i den linjen. Det är naturligtvis demokratiskt tveksamt att fullständigt ignorera en tiondel av befolkningens åsikter, men så sker alltså i politiken – men även inom medierna. De senare saknar tydliga argument för sin hållning och stoppar hellre huvudet i sanden än svarar på kritiska frågor. I början av sommaren försökte jag få i gång en debatt om public service roll i detta, men alla ansvariga på Sveriges Radio stoppade huvudet i sanden.

Det hedrar statsministern att han står upp för sina åsikter. Jag är övertygad om att landets ledande mediechefer tänker på exakt samma sätt som Reinfeldt, men de vågar inte säga det. Det är fegt. Så hur kommer det då att gå SD? Svar inte mer än 12 procent. Den stigmatisering som de andra partierna lägger på SD är effektiv och taktiskt smart. SD är inget Ny demokrati som faller ihop under trycket av sin egen framgång.

 
Viggo Cavling, författare, entreprenör, delägare i Inizio