I oktober 2024 siktar NewsMachine de första sporadiska omnämnandena i internationella medier av något som kallas för ”The Mar-A-Lago Accord”. Men som framgår av grafen har NewsMachine spårat en betydande ökning av inslag som berör fenomenet.
”The Mar-A-Lago Accord”, efter president Donald Trumps residens i Florida, har en pendang i The Plaza Accord 1985. Då kom ett antal länder på USAs initiativ överens om att sänka dollarvärdet i förhållande till dåtidens viktigaste valutor. Då som nu är bakgrunden USAs gigantiska statsskuld som under senare tid har gett upphov till allt starkare varningar om att den är på väg att knäcka den amerikanska ekonomin. Men om det 1985 handlade om att justera växelkurserna på ett sätt som gynnade USAs handelsbalans kan ”The Mar-A-Lago Accord” beskrivas som ett finansiellt Alexanderhugg, ett sätt för USA att kasta av sig skuldbördan en gång för alla. I korthet går det ut på att tvinga innehavarna av amerikanska statsobligationer att växla in dessa mot nya hundraåriga obligationer som inte skulle ge någon ränta på satsat kapital. Enligt modellen är den uteblivna räntan är helt enkelt det pris som investerarna, vilka till stor del utgörs av andra stater, har att betala för att åtnjuta den säkerhet som USAs kärnvapen och militära makt erbjuder.
Ekonomer har varnat för att ett sådant agerande från USA:s sida skulle innebära en chock för finansiella systemet som skulle få tidigare finanskriser att framstå som krusningar på ytan. Det är också dessa farhågor som avspeglar sig i den internationella publiciteten. Det som från början kunde uppfattades som en kreativ, lite pikant, men orealistisk lösning på USAs skuldproblematik har i takt Trumpadministrationens härjningar gällande tullar och budgetnedskärningar blivit svårare att avfärda. Därav det radikalt ökade intresset.
– Grafens branta klättring norrut pekar tydligt på en ökad medvetenhet och oro ute i världen för vad Trumpadministrationens agerande och de konsekvenser det kan få för den globala finansmarknaden. Det är därför märkligt att ämnet knappt har uppmärksammats av svensk media, endast två artiklar omnämner ”The Mar-A-Lago Accord”. Därtill ska läggas några enstaka artiklar som behandlar upplägget men utan att nämna det vid namn. Med tanke på att Riksbanken sitter på 300 miljarder i amerikanska statsobligationer kanske lite mer medial nyfikenhet vore på sin plats, säger Gunnar Wiman, analytiker på NewsMachine.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...