Maktabarometerns lista över personer och organisationer med mest räckvidd och som skapade mest reaktioner i sociala medier visar att opinionsbildare till höger tar mark medan mer rödgröna förlorar.

Maktabarometern går igenom de sociala medierna Twitter, Facebook, Instagram och Youtube och väger även samman dem till en total lista. Datainsamlingen har skett 5 augusti 2019 – 2020.

På Twitter går M-ledamoten Hanif Bali upp i topp efter att ha passerat M-politikern Carl Bildt och klimataktivisten Greta Thunberg. Detta trots att hon har 5,0 miljoner följare jämfört med Hanif Balis 166 000. Men då gäller listningen räckvidd och engagemang i Sverige.
Första opinionsbildaren som ligger uttalat till vänster efter Jonas Sjöstedt är Anders Lindberg, Aftonbladets politiska chefredaktör på plats 16, upp två placeringar. Högst upp bland partiledarna kommer Ebba Busch på plats 23 snäppet för Jimmie Åkesson. Moderaterna är det starkaste politiska partiet på plats 27.

topptio på Twitter
Hanif Bali +2
Carl Bildt +/–0
Greta Thunberg -2
Ivar Arpi +1
Jonas Sjöstedt –1
Viktor Barth-Kron +5
Magnus Ranstorp +3
Peter Wolodarski +5
Emma Frans −1
SVT Nyheter +4

 

Toppen på Instagram är något annat. Den toppas av Joakim ”Jockiboi” Lundell som passerar Lucas Simonsson. Bland de 30 aktörerna överst på listan finns ingen med direkt bäring till politik och opinionsbildning.

topptio Instagram
Joakim Lundell +2
Lucas Simonsson -1
Situationer +1
Therése Lindgren -2
Sveriges Roligaste Barn
Jonna Lundell −1
Dyngbaggen +4
Filip Dikmen −1
Klas Eriksson +3
Antonija Mandir +27

Inte heller på Youtube har opinionsbildare och politiker placerat sig i toppen.
Här är det influeraren och ja, Youtubern, Therése Lindgren, som behåller första platsen.

topptio Youtube
Therése Lindgren +/– 0
Jocke & Jonna +/– 0
IJustWantToBeCool2 +/– 0
Uppdrag: Mat +3
Pontus Rasmusson +7
JLC +/-0
SampeV2 +13
Emil Hansius +21
The Swedish Family +1
Tomu +1

Mäktigast på Facebook är swish-journalisten Joakim Lamotte. Han följs av Sverigedemokraterna. På femteplats återfinns SD-ledaren Jimmie Åkesson som har klättrat 26 platser sedan 2020. Nästa politiker i toppen är S-ledaren Stefan Löfven på plats 17. SDs EU-parlamentariker Jessica Stegrud utmärker sig genom att öka med 93 platser till plats 21. Det näst högst placerade politiska partiet är Vänsterpartiet på plats 23, upp 17 platser. Moderaterna ökar med åtta till plats 27.

 

topptio Facebook
Joakim Lamotte +3
Sverigedemokraterna +3
Fredags fräckisen –1
Newsner +2
Jimmie Åkesson +26
Att lyfta sig själv och andra+ 3
The typical jag −6
SVT Humor +5
Ett gott skratt +2
Vid Din Sida – Stockholm +11

 

 

På totallistan dominerar influerare och Youtubers i den absoluta toppen. Högst placerade parti är SD på plats fem. Den högsta placerade politikern är Jimmie Åkesson på plats 11. Greta Thunberg tappar 13 platser till 20. Den opinionsbildande organisationen Djurens Rätt hamnar på plats 29 efter tio tappade platser.

topptio sammanvägning av Twitter, Instagram, Youtube, Facebook
Jocke & Jonna +2
Therése Lindgren +/–0
JLC –2
Joakim Lamotte +10
Sverigedemokraterna +4
Situationer +/-0
Newsner +5
Mauri Hermundsson +10
IJustWantToBeCool −1
Viral king −5