Lärarnas Riksförbund presenterade i går en rapport som visade att stora summor skattepengar årligen slussas ut till skatteparadis och blir till vinst i riskkapitalsiternas fickor. Nu kräver lärarfacket ett stopp på det. Vinsten bör istället gå till bättre utbildning för eleverna och höjda lärarlöner.
– Det är orimligt att friskolan har blivit en sådan affärsverksamhet. Vi vill att det ska få ett slut. Skolan kan inte vara en vinstmaskin, samtidigt som den dras med stora problem på andra ställen, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.
 
Friskolornas vinstmarginal ligger på upp till 15 procent, enligt förbundet som jämför med uppmärksammade vårdbolaget Caremas marginal på 3-6 procent. Även konkurrenten Lärarförbundet höjer rösten. I DN Debatt skriver fackets ordförande Eva-Lis Sirén att lärarlönerna bör höjas med 10 000 kronor per månad.
 
Hur ska ni vinna gehör för frågan?
– Det blir intensivt när man går ut i den här typen av frågor. Men det intressanta är att vi inte får mothugg från någon när det gäller opinionen. Allmänheten tycker det är rimligt. En kategori som protesterar är friskoleägarna, som upprörs när man går ut på det här sättet, säger Metta Fjelkner.
 
Hon säger att lärarfacket har ”fullt gehör från svenska folket”, men att politikerna däremot inte ännu vågat kliva fram.
– Vi har ett intresse av höjda löner, men det här är en nationell angelägenhet. Men jag är övertygad om att det inte kommer dröja länge till förrän man tittar över det här från regeringen sida. Alla inser det orimliga i det, säger Metta Fjelkner.
 
Som du nämner är politikerna kanske inte helt på banan. Hur jobbar ni där?
– De traditionella vägarna. Vi börjar i regel med att skriva debattartiklar, släppa rapporter. Sedan träffar jag politiker och andra och resonerar kring det orimliga. Våra andra förtroendevalda jobbar på liknande vis.
 
Metta Fjelkner fortsätter:
– Jag tycker att vi i många avseenden har lyckats väl här de senaste tio åren, och jag ser fram emot att kunna fortsätta på det viset. Det handlar främst om att låta frågan bli känd, inte minst för allmänheten. Då blir det en angelägenhet för dem, för väljarna och i slutändan politikerna.
 
Ardalan Samimi