I morgon ska ett avtal vara på plats mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR och fackförbundet Kommunal. Tvåsiffriga miljardbelopp står på spel.

Kommunal har gått ut hårt och bland annat krävt 3 procent till alla medlemmar på Kommunals avtalsområde.

– På totalen är Kommunals krav alldeles för högt för att vi ska kunna möta det, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.

Normalt brukar förbunden anpassa sig till det så kallade märket som sätts av facken inom industrin och industriarbetsgivare. Men Kommunal vill inte rätta sig efter märket.

– Det gör det till besvärlig situation om vi inte förhåller oss till märket som kommer från industrin. Går vi dem till mötes skulle modellen för lönebildningen hotas.

Kommunals medlemmar kommer ju aldrig i kapp IF Metalls om de ska hålla sig till märket. Är det rimligt?
 – Jag har också hör det resonemanget, men vill inte kommentera rimligheten i det.

Om SKR skulle höja lönen med 1 procent för alla som jobbar i regioner och kommuner skulle det kosta 5 miljarder kronor per år.  En höjning på 3 procent skulle alltså kosta 15 miljarder. Då kanske en tredjedel av de 1,5 miljoner anställda berörs av Kommunals avtal. Till det kommer att avtalet skulle sträcka sig över flera år. SKRs kostnad för Kommunals krav kan alltså hamna på tvåsiffriga miljardbelopp.

Samtidigt har kommunerna och regionerna fått miljardbelopp i generella och riktade stöd från regeringen. Skulle det kunna kompensera för Kommunals lönekrav?

– De statsbidrag som har kommit nu är riktade och dessutom tillfälliga så de trappas av. Dessutom ökar kostnaderna utifrån den demografiska sammansättningen med allt fler äldre. Det kan se bra ut med täckning från staten, men på 2-3 års sikt går ekonomin bakåt (för kommunerna och regionerna) som vi kan bedöma.

Tiden börjar rinna ut för parterna.

– Det är ett oerhört svårt avtalsår med de ekonomiska förutsättningarna som skiljer sig mycket mellan olika branscher och ett märke som ska sättas med osäkra förutsättningar. Vi har inget märke och vi ska ha nya avtal i morgon.

Niclas Lindahl hoppas ändå att ett avtal ska vara på plats nästa vecka.

–  Vi har tuffa och kärva förhandlingar, men vi fortsätter att förhandla. När märket kommer ska vi trycka på för att komma i mål efter helgen.