Vad som är bestämt är att regeringen ska lägga fram ett ”förslag som stoppar vinstjakten i mycket stora delar av välfärden”, enligt Vänsterpartiets hemsida.
 
Några nivåer nämns inte men en tidigare utredning av Ilmar Reepalu föreslog ett vinsttak på 7 procent.
Dessutom har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att en vinstreglering i sjukvården. Den ska utredas ”skyndsamt” och den ska vara klar före sommaren 2018.
 
”Det innebär att det här kommer att bli en jättefråga i valet. Och vi vet vad väljarna vill, de ser hur viktigt det är att stoppa vinstjakten i sjukvården”, skriver Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, på partiets sajt.
 
”Förslaget riskerar att slå ut 8 av 10 välfärdsföretag. Det här kommer bli en enorm påfrestning på kommuner och landsting då väl fungerande skolor, förskolor och äldreboenden tvingas lägga ner. Ett tungt slag mot en välfärd som redan nu brottas med stora utmaningar.  Vilka branscher står näst på tur? Regeringens näringspolitik har nu tappat sin trovärdighet”, säger Ulf Lindberg näringspolitisk chef på Almega.
”Både Reepalus experter och tunga oberoende remissinstanser har visat att vinsttaket skulle ta död på välfärdsföretag och tvinga kommunerna att ta över. Vi vet att kommunerna inte har någon som helst beredskap för detta. Men regeringen är tydligen beredd att offra viktiga delar av välfärden för att få Vänsterpartiets stöd för sin valbudget. Det är allt annat än seriöst”, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Håkan Tenelius.
 
Det återstår för regeringen och vänsterpartiet att få igenom förslaget. Centerpartiets partiledare Annie Lööf, verkar inte alltför förtjust i förslaget och skriver i en kommentar:
 
"Rätten för föräldrar att välja skola till sina barn, för funktionsnedsatta att välja sin omsorg och för äldre att välja sitt äldreboende är oerhört viktig. Den möjligheten försöker nu S, MP och V strypa. Det är ett svek mot hundratusentals elever och brukare. Vi kommer självklart rösta nej till ett sådant förslag".