Det tar några sms och några försök på telefonen innan Donald Boström svarar. Han har suttit och meckat med en datafil som vägrat låta sig skickas i läsbart format. Donald Boström, som testat flertalet sätt att göra om filen, låter aningen besvärad.
– Jag försökte som pdf och det funkade inte sen testade jag som flash och det funkade inte heller så sen fick jag skicka den till en som kunde vidarebefordra den till rätt person. Så till slut fick jag iväg den, säger han och suckar.
Donald Boström, journalist med uppdrag på resande fot, har en hemsida föreställande en karta av världen. På kartan kan man se små punkter i olika färger placerade över länderna. Ungefär som de där katalogerna man kan hitta i stolsryggen på flygplan och som man förstrött bläddrar i när man glömt ta med sig någonting eget att läsa. I katalogerna kan man se vilka destinationer just det flygbolaget reser till. När det gäller Donald Boströms pluppar betyder de röda “på väg till”, de grå “har redan varit” och den blå som blinkar “är just nu”.Just idag blinkar den blå pluppen på Stockholm, Sverige. Han verkar ha glömt det där med datafilen nu.
Stockholm, Sverige: en stad i ett land där Donald Bostöm en dag år 2010 fick ett telefonsamtal av den så kallade Broderskapsrörelsen.
Broderskapsrörelsen, eller som den idag heter, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, är en rörelse för socialdemokrater av olika religiös tro. Just den här dagen år 2010 ringde rörelsen till Donald Boström för att be om hjälp. Det var nämligen så att WikiLeaks grundare och chefredaktör Julian Assange hade blivit bjuden till Sverige av rörelsen och man behövde någon som kunde vara mediekoordinator. Kunde Donald Boström, som tidigare haft kontakt med Julian Assange gällande journalistiskt samarbete med Wikileaks, tänka sig att ställa upp?
– Jag svarade att det kan jag ju ställa upp på.
Där och då blev Donald Boström det som senare skulle leda till förhör med svenska polisen. Han blev mediekoordinator, han blev mannen som Julian Assange drack öl med på kräftskiva och samtidigt mannen som en av de två kvinnor som påstod sig ha blivit sexuellt ofredad av Julian Assange, tydde sig till. Han var mannen som innan polisanmälan tog ett snack med Julian Assange och diskuterade hans rockstjärnestatus hos kvinnor. Av säkerhetsskäl och av etiska skäl borde Julian Assange vara försiktig, tyckte Donald Boström. Några veckor senare blev han mannen som åter igen tog Julian Assange åt sidan och undrade vad det här med sexuellt ofredande handlade om, framför en förvånad Julian Assange som påstod sig vara fullkomligt oskyldig. Den som har läst polisförhören vet att det handlar om en kondom som kanske sprack. Men det handlar om så mycket mer än en kondom.
För att snabbspola bandet, förbi polisförhören, förbi Julian Assanges husarrest med fotboja i Storbritannien, förbi avhoppade medarbetare som kritiserar Wikileaks för att inte skydda sina källor tillräckligt, förbi hacktivister som stöttar Wikileaks i vått och torrt och nätforskare som säger att det blivit till ett kommersiellt jippo till dagens blinkande plupp över Stockholm Sverige och några veckor gamla rubriker i tidningen Expressen.
Donald Boström har, under de senaste veckorna, efter att Expressen släppt sina “scoop” där redaktionen påstår att tidningen står på Wikileaks svarta lista efter att ha publicerat artiklar om sexbrottsmisstankarna mot Julian Assange, väntat.
– Jag väntar… fortfarande väntar jag på uppföljningen på den svartmålning Expressen beskriver, säger Donald Boström.
För det som handlade om en kondom som sprack eller inte, har idag lett till två läger. Wikileaks i det ena och massa annat i det andra. Wikileaks själva med Julian Assange i spetsen påstår att Carl Bildt samarbetar med USA. Målet: att få Julian Assange överämnad. Att USA vill ha honom är kanske inte så konstigt. En organisation som sprutar ut hemlighetsstämplade dokument är ett hot mot nationen. Wikileaks är redan blockat från alla statliga myndigheters datorer i USA. Men det är inte lika lätt att censurera varje människas privata dator. Att få in Julian Assange i egen hög person skulle underlätta arbetet. Men vad har Sverige, Expressen och Carl Bildt med det att göra?
Konspirationsteorierna, som dagligen flödar från Wikileaks twitterkonto och det Julian Assange själv poängterade på en presskonferens nyligen;”Jag tänker inte svara på Expressens frågor, alla vet att Expressen ägs av Bonniers som samarbetar med Moderaterna, come on!”, det är svårt för en lekman att få ett stadigt grepp om.
Medierna verkar ha tröttnat för länge sedan, innan Expressens “scoop” har det varit relativt tyst. För den som googlar “Wikileaks” är det träffar som “WikiLeaks har tappat sitt fötroende” som ögonen dras till.
Donald Boström tror dock att Julian Assange själv är väl medveten om att det inte handlar om några konspirationer. Det är inte därför han har blivit polisanmäld av två svenska kvinnor.
– Jag tror inte att det är en konspiration mot Julian Assange som fått honom i fällan och det tror jag han själv vet om. Eftersom jag pratat med Julian Assange drar jag den slutsatsen.
Donald Boström är inte heller den enda som väntar just nu. När som helst kommer beslutet från Högsta Domstolen i Storbritannien. Om en svensk åklagare anses ha befogenhet att begära Julian Assange överlämnad kommer han snart till Sverige på förhör. Och om det sker, tar Donald Boström gärna en öl med honom.
– Ja det är ingenting inplanerat men om det skulle bli så av någon anledning, självklart, säger han.
Donald Boström tror dock att varken Wikileaks eller Julian Assange kommer att gå under. Kanske blir det lite skadeskjutet men överlever. Men mycket beror på vad som händer med åtalsjuryn i USA. Hur de formulerar sig kan avgöra Wikileaks framtid.
– Jag tror att Wikileaks som organisation är alldeles för viktig för att den skulle försvinna på grund av detta. Jag är ingen jurist men från vad jag förstår blir det svårt att fälla honom för våldtäkt, säger Donald Boström.
– Men det kanske blir böter på några hundralappar…
Medan Donald Boström väntar på Expressens uppföljning på svartmålningen och Julian Assange väntar på beslut från Högsta Domstolen i Storbritannien fortsätter sanden i timglaset, som Wikileaks gjort till sin symbol, att rinna.
– Wikileaks har många supporters där ute. Det är viktigt att man inte gömmer det. Och när detta är över, kanske ännu fler, säger Donald Boström.
Gabriella Lahti
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.