Dagens Opinion har tidigare i dag berättat om ”kändisupproret” i söndags, när ett flertal artister och mediepersonligheter tog till pennan för att förklara den två år gamla lagen om sjöfylleri för ”konstig” och ”befängd”.
 
I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver de att den ”kostsamma” lagen ”bara krånglar till och förstör fritidslivet på sjön”.
 
På IOGT-NTO menar man att det är positivt att kändisarna lyfter frågan och skapar debatt. Men samtidigt, säger organisationens ordförande Anna Carlstedt, är det ”lite sorgligt eftersom alla de som skriver under säkert sett alkoholens baksidor i sin närhet”.
– Vi inom IOGT-NTO skulle ju önska att de använde sitt inflytande för att diskutera alkohol på ett annat sätt, eftersom många drabbas när det dricks för mycket. Men det är något som de själva måste avgöra.
 
Anna Carlstedt säger vidare att lagen är relativt ung och det i debatten gäller att lyssna på de som ser vad som funkar och inte funkar.
– Enligt Sjöpolisen har lagen hjälpt mycket, framförallt i förebyggande syfte där människor verkligen tänker till innan de går ut på sjön, resonerar kring hur mycket de kan dricka, om någon som kan hålla sig nykter och så vidare. Man pratar mer om det, något som polisen tycker är positivt.
 
Den nya lagen har också enligt Anna Carlstedt stark förankring bland allmänheten, något som även Svenska Livräddningssällskapets undersökning, som Dagens Opinion tidigare rapporterat om, tyder på.