Politiken vill ju gärna använda ordet innovation för sina syften, men vad står begreppet för egentligen?
– Innovation står för att tänka nytt, förmågan att utmana sig själv och förmågan att utvecklas. För mig handlar det även om att våga misslyckas och att lära sig av sina misstag, säger Mattias Rådström.
Hur står det till med den svenska innovationsförmågan?
– Jag tycker det står bra till. Det finns många bra exempel på svensk innovationsförmåga, både nu och tidigare. Det finns aktörer som Spotify och den typen av bolag som varit väldigt innovativa. Men det finns även företag som Ikea som varit med väldigt länge med en ganska oförändrad affärsmodell men som utan innovationskraft inte hade kunnat behålla sin ställning. Det gäller att titta både på nya startupföretag och på de företag som år ut och år in lyckas utvecklas. Generellt sett har vi många framgångsrika företag i Sverige som kommer med nya innovativa lösningar och det gäller att vi fortsätter med det även i framtiden.
Hur kan förutsättningarna för svenska innovationer förbättras?
– Det krävs ännu mer av en internationalisering där vi inte bara tittar på den svenska marknaden och tror att det är världens centrum. Vi måste våga blicka utåt och se vad som händer i Asien och innovationskluster som San Francisco. Vi måste våga spana utanför vår egen verksamhet och geografi och lära från de som gör det bäst. Sedan behövs det självklart även tillgång till riskkapital och att skolan grundlägger med goda kunskaper.
Mattias Rådström fortsätter:
– Innovationsförmåga handlar till stor del om att skapa och ha en innovativ kultur. Vi ska vara väldigt måna om att bygga en stark innovativ kultur där misstag tolereras och att vi ständigt försöker lära oss och utveckla oss genom ett ifrågasättande.
Något mer?
– Att underlätta för utländsk arbetskraft att komma hit. Om du ska driva innovation med kvalitet behöver du rekrytera topptalanger från hela världen och då måste du lyckas attrahera dem hit med en attraktiv miljö. Det inbegriper allt från bostad, skatter och infrastruktur. Det krävs en bra samverkan mellan universitet, näringsliv och politiken för att främja ett innovationsklimat.
Många politiker talar sig varma om svensk innovationsförmåga, men hur bra är svenska politiker på innovation själva?
– Det är inte nödvändigtvis det viktigaste. Det är snarare viktigt att politikerna förstår vikten av förutsättningar för god innovation. De ska möjliggöra innovation genom att skapa ett bra klimat i Sverige.
Gör de det?
– Tittar man på svenskt näringsliv idag så sker det mycket innovation, det får man säga. Sen går det alltid att göra mer för att öka tillgång till kapital, attrahera topptalanger och att öka samverkan mellan universitet och näringsliv. Det finns alltid såna förbättringar som kan göras och det viktigaste är at politikerna hela tiden jobbar aktivt med det.
Hur blir man innovativast i Almedalen, enligt dig?
– Genom att våga tänka nytt och göra det oförutsedda. Samtidigt skulle jag råda att göra det enkelt och att inte krångla till det. Grunden måste handla om att engagera sin målgrupp på ett innovativt sätt.
Fler tips?
– Den jag kommer lägga min röst på är någon som har en stark närvaro både rent fysiskt på plats men som kombinerar det med en stark digital aktivitet. Det handlar om att kombinera dessa och den som gör det på det mest innovativa sättet får min röst.
Alexander Mörén
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...