I söndags kom fullträffen. SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar till pressträff inför en samlad presskår inför SVTs partiledarutfrågning och anklagar S-ledaren Stefan Löfven och Socialdemokraterna för en ”komplett lögn”. Nej, SD har inga planer på att införa marknadshyror, slog han fast.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en fråga som är otroligt viktig i våra medlemsled. Jag har aldrig upplevt ett sådant engagemang hos Hyresgästföreningen i valrörelse. Det här (införa marknadshyror) är en fråga som aldrig har legat på politikens bord.

Hur känns det att Jimmie Åkesson explicit pekade ut det som en lögn från Socialdemokraterna att SD skulle införa marknadshyror. Hur kändes det?

– Hyresgästföreningen ställer frågor till partierna. Vi skickade ett brev till Sverigedemokraterna i juli och ställde tre frågor. De har fortfarande inte svarat. Jag har stått i ett antal bostadspolitiska debatter där Sverigedemokraternas lokala företrädare har sagt att de vill införa marknadshyror. I juli i Gottsunda, pläderade deras kandidat starkt för marknadshyror. I onsdags säger de helt plötsligt något annat. Partierna är väldigt otydliga. Vi ställer frågor för vi är rädda att det här (marknadshyror) ska införas och att det kommer att leda till kraftfulla hyreshöjningar. Det måste ju vara politikerna som svarar vad de vill införa och så måste man ju vara ärlig och stå för vad man vill göra.

På Socialdemokraternas pressbriefing i måndags tog jämställdhetsminister Lena Hallengren upp frågan och bemötte SDs politik. Då visade hon upp Hyresgästernas material, som hon använde i sin argumentering, och sa att hon hade fått underlaget från Hyresgästföreningen.

– Det är mycket möjligt. Den rapporten vi har tagit fram, som rör marknadshyror, har vi lagt helt öppet så alla partiet kan gå in och titta på det. Vi försöker inte förfördela någon. Vi vill ha svar på om partierna tänker införa marknadshyror. Det finns ett antal partier som har fattat sådan beslut på sina stämmor. Jag har besökt samtliga borgerliga partiers stämmor. Det är en oro i våra medlemsled som gör att vi tar upp den här frågan.

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning säger att de gång på gång sagt ’nej, vi ska inte införa marknadshyror’.

– De har fortfarande inte svarat på vårt brev. I lördags hade vi en stor hyresgästdag i Stockholm. Då hade de fått inbjudan att delta i panelsamtal. De fanns inte där. Så det finns möjligheter för dem att redovisa sina svar.  Vi kan ju bara plocka fram vad de säger på stämmor, lägger i motioner och vad deras politiska företrädare säger. När vi ställer frågor till partierna måste de ju svara. Jag har jättemånga medlemmar som är oroliga för att de ska få ökade boendekostnader. Det är själva frågeställningen.

De partier som påstår att de inte vill ha marknadshyror, då får de väl redovisa det och jag hoppas att de står för det efter valet. Jag kan säga att det nu har skett en svängning och nästan inget parti är för marknadshyror. Det är jätteintressant och bra, men det har inte låtit så.

Hur känns det att få in frågan så här tungt precis i sista veckan av valrörelsen?

–  För 3 miljoner hyresgäster är det här en jätteviktig fråga. För deras skull är det viktigt att den är synlig i politiken. Jag får jättemånga samtal från människor som är oroade över sin boendeekonomi. Det här är ingen fråga som är på låtsas. Den är på riktigt. Så jag är glad att vi har lyckats sätta tryck i den här frågan.

 

mer om kampanjen
Hyresgästföreningen har flera kampanjsajter igång, som Marknadshyror.info. där det går att räkna ut hur man påverkas av höjda hyror och får veta hur hyror skulle påverkas om marknadshyror infördes.
Ett flertal olika byråer har stöttat kampanjen, bland annat Chimney och Reformklubben, men i huvudsak ska kampanjen ha utvecklats in-house. Kampanjen är integrerad och i den ingår print, content, native opinionsbildande material, undersökningar och kampanjfilmer. Kampanjen går i kanaler som trafikreklam, bio, radio, print, digitalt och pr.  En vykortskampanj har genererat 30 000 vykorts-underskrifter. Förbundsordförande Marie Linder har själv åkt på bussturné.

Hyresgästföreningen har drygt en halv miljon medlemmar.